Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pszczoły zagrożone w powiatach krakowskim i chrzanowskim

Barbara Ciryt
Barbara Ciryt
Fot. Barbara Ciryt
16 miejscowości znalazło się w obszarze zapowietrzonym zgnilcem amerykańskim pszczół. Trwa walka z chorobą. Inspekcja weterynaryjna kontroluje pasieki na terenie czterech gmin: Czernichów, Krzeszowice, Alwernia i Babice.

Wojewoda małopolski wyznaczył swoim rozporządzeniem teren zapowietrzony. W powiecie chrzanowskim znalazły się w nim miejscowości: Nieporaz, Regulice, Kwaczała, Babice, Rozkochów, Źródła, Podłęże, Mirów, Brodła, w powiecie krakowskim: Sanka, Frywałd, Zalas, Rudno Tenczynka i spory teren Tenczyńskiego Parku Krajobrazowego, Przeginia Duchowna i Rybna.

Kontrole pasiek są wyrywkowe. Jeśli inspektorzy znajdują w jakimś ulu bakterie zgnilca amerykańskiego, które przekraczają dopuszczalne normy, to cała rodzina pszczela idzie do utylizacji - do spalenia.

Teren zapowietrzony jest oznakowany. Przy wjeździe do niego są tablice ostrzegawcze z napisami: "Uwaga. Zgnilec amerykański pszczół. Obszar zapowietrzony".

Według rozporządzenia wojewody w obszarze zapowietrzonym nakazuje się:
- wykonanie przeglądu pasiek przez wyznaczonych urzędowych lekarzy weterynarii;
- niezwłoczne zgłaszanie przypadków zachorowań pszczół z objawami mogącymi wskazywać na zgnilec amerykański pszczół właściwemu miejscowo powiatowemu lekarzowi weterynarii.

W obszarze zagrożonym zakazuje się:
- przemieszczania rodzin pszczelich, matek pszczelich, czerwia, pszczół, pni pszczelich, produktów pszczelich oraz sprzętu i narzędzi używanych do pracy w pasiece – bez zgody właściwego (w danym miejscu) powiatowego lekarza weterynarii;
- organizowania wystaw i targów z udziałem pszczół.

Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Krakowie na swoich stronach interentowych ostrzega przed zgnilcem i opisuje chorobę.
Zgnilec amerykański pszczół (nazywany także zgnilcem złośliwym) jest chorobą wywoływaną przez bakterie i występuje u pszczół miodnych oraz u innych gatunków pszczół na całym świecie.

Choroba atakuje larwy pszczół. Ta groźna bakteria wytwarza przetrwalniki, które są bardzo odporne na niskie i wysokie temperatury oraz na działanie wielu środków dezynfekujących. Zakażenie następuje drogą pokarmową – podczas karmienia larw przez robotnice. Zainfekowany czerw zwykle umiera, a przetrwalniki w zasklepionych komórkach mogą przetrwać przez wiele lat.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski