Fot. Ingimage
AFERA. Na razie nie ma dowodów na szkodliwość proszku z jaj, ale fałszerstwa podkopują renomę polskiej żywności
Wciąż jednak nie wiadomo, jakie skutki zdrowotne mogło mieć spożywanie produktów z dodatkiem zafałszowanego proszku jajecznego. - Badania w wojewódzkich zakładach higieny weterynaryjnej oraz Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach potwierdziły tylko podniesione wskaźniki mikrobiologiczne - dodaje prok. Walczak.
Czytaj więcej o aferze: Zatruty makaron i ciasta >>Do tej pory nie potwierdziły się także informacje o zawartości kadmu w proszku jajecznym. Wciąż sprawdzają to laboratoria.
Jaki wpływ mogą mieć afery żywnościowe na polską gospodarkę? Eksperci przekonują, że skutki mogą być widoczne dopiero po pewnym czasie. - Eksportem rządzi przede wszystkim cena i jeśli nasi producenci będą w tej kwestii konkurencyjni, to sprzedaż zapewne nie spadnie znacznie - ocenia Wiesław Łopaciuk z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Kraje Unii Europejskiej są największymi odbiorcami polskiej żywności. W 2011 r. trafiło tam około 78 proc. eksportowanych produktów spożywczych. Najwięcej do Niemiec, Wielkiej Brytanii i Czech.
Są już pierwsze efekty tzw. afery solnej, która dotyczyła dodawania do żywności soli przemysłowej zamiast spożywczej. Peter Bendl, czeski minister rolnictwa, zapowiedział, że będzie chciał zabiegać o zakaz importu polskiej żywności do Czech. Jego wystąpienie zaniepokoiło Polską Izbę Gospodarczą Importerów, Eksporterów i Kooperacji (PIGIEiK).
- Producenci, którzy dbając o jakość nie sięgali po tanią sól, mogą czuć, że są karani za tych, którzy stosowali sól wypadową - uważa Maria Szwarc, zastępca dyrektora PIGIEiK.
Dr Agnieszka Żbikowska, specjalista ds. marketingu międzynarodowego, uważa, że nie można wykluczyć, iż inne państwa chcą skorzystać na chwilowo gorszym wizerunku polskiej żywności. - Reakcja Czechów na aferę solną może być podyktowana interesem tamtejszych producentów żywności - komentuje dr Żbikowska.
W oficjalnym stanowisku Ministerstwa Rolnictwa czytamy: "Histeryczna reakcja strony czeskiej wynikać może ze strachu przed popularnością polskiej żywności wśród czeskich konsumentów".
Natalia Adamska-Golińska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?