Najlepsze przepisy na pierogi
Przepisy na pierogi. Pierogi ruskie, z mięsem, z serem, a nawet z.. kaszanką! Farsze do pierogów bywają różne. Kliknijcie w galerię i zobaczcie TOP 12 przepisów...
Przepis na pyszne pampuchy
Pamiętacie jeszcze pampuchy? To pyszne bułeczki drożdżowe, które przygotowuje się na parze. Znane także jako parowańce lub pączki na parze. Zobaczcie przepis...
Kuchnia polska według naszych Czytelników
Kuchnia polska – przepisy. Kuchni polska to przede wszystkim bigos, kapuśniak, kaszanka, żurek i kotlet schabowy. Tak wynika z sondażu przeprowadzonego wśród...
Historia zupy – niezwykłe losy królowej polskiej kuchni
Sycąca i rozgrzewająca. Zupa od wieków pracowała na swoją pozycję królowej w polskiej kuchni. W jaki sposób zupa znalazła się w kanonie kuchni polskiej i...
Zupy ogórkowe naszych Czytelników
Tradycyjne polskie zupy: zupa ogórkowa. Smaczna, pożywna i bardzo zdrowa. Jej podstawą jest wywar mięsny lub mięsno-warzywny oraz starte ogórki kiszone. Palce...
Kluski leniwe: przepisy naszych Czytelników
Ser, jajko i mąka. To podstawowe składniki klusków leniwych. Taki przepis podawała już w 1871 roku Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Co ciekawe, Hanna Szymanderska w...
Pamiętacie "gruźliczankę"? Tak się piło w PRL, czyli mamo, tato kupmy sobie saturator
Kilka szklanek, wózek na kółkach z parasolem lub bez, butla ze sprężonym gazem i sok lub dwa do wyboru. Czasami łańcuch z kłódką. Tak się piło w PRL! Smak wody...
Dania ze szkolnej stołówki. Koszmar czy miłe wspomnienie z dzieciństwa?
Zupa mleczna, makaron z serem, ryż z jabłkami, pampuchy… Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nie jadł nigdy obiadów w szkolnej stołówce. Dla jednych –...
Fenomen bułki z dziurką, która podbija cały świat!
Choć większości z nas bajgle kojarzą się głównie z Nowym Jorkiem, ich rodowód wywodzi się prawdopodobnie z Polski. Wszystko za sprawą prężnie rozwijającej się...
Ciasta i desery z PRL. Zobaczcie przepisy!
Desery z PRL-u. Pamiętacie blok czekoladowy? A może nie było większego rarytasu niż domowe krówki lub szyszki z ryżu preparowanego? Ciasteczka „ziemniaczki”,...
TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Większość z nas z sentymentem wspomina ulubione dania przygotowywane przez nasze mamy i babcie. Smak świeżo wypieczonej drożdżówki popijanej mlekiem lub kakao...
Obiady domowe jak u mamy - tradycyjne dania, które zawsze warto przygotować
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów, sycący krupnik, kotlet schabowy rozpływający się w ustach, czy rewelacyjne pierogi ruskie. Domowe, pyszne klasyczne...
Potrawy z PRL, które jedliśmy codziennie
Chleb moczony w jajku i mleku smażony na rozgrzanym tłuszczu, kotlety z mortadeli, paprykarz szczeciński, blok czekoladowy, szyszki z ryżu preparowanego,...
Przepisy na tradycyjne polskie zupy
Przepisy na tradycyjne polskie zupy! Takie jak u babci! Zebraliśmy dla Was przepisy naszych Czytelników na pyszne, tradycyjne domowe zupy, takie jak...
Obrzydlistwa rodem z PRL. Dziś już nikt tego nie je!
Szpinak jak krowi placek, mleko z kożuchem, kotlety z mortadeli, zupa owocowa, ozorki w sosie chrzanowym… Obrzydlistwo! W czasach PRL jedliśmy różne dania, na...
U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski PRL
Sałatka jarzynowa, zimne nóżki, jajka w majonezie, koreczki z kiełbasy i żółtego sera, sos tatarski i obowiązkowo paluszki w szklance – oto kultowe przekąski na...
Obiad jak u mamy. Pamiętacie takie potrawy? Sprawdź przepisy
Są potrawy, których smak pamiętamy na zawsze. Gotowała je mama. Kiedy wracaliśmy ze szkoły, pachniało w całym domu. Przypominamy przepisy na obiad jak u mamy....
Pieczona baranina
Przepis na pieczoną baraninę. Potrawa zdobyła I miejsce w konkursie „Sykowne gaździny z Kościeliskiej gminy” w 2015 roku.
Najlepszy przepis na pieczone udka. Do marynaty dodaję sekretny składnik
Szukasz pomysłu na prosty do przygotowania, ale pożywny i smaczny obiad? Proponuję pieczone udka z kurczaka z warzywami. To danie, które nie wymaga wiele pracy,...
Bigos – najlepsze przepisy naszych Czytelników
Do liczących sobie kilkaset lat polskich receptur należą między innymi tak kultowe pozycje z polskiej kuchni jak bigos. A czy wiecie, że jeszcze w XVII wieku...
Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną
Przepis na domową zalewajkę według przepisu babci.
Kwaśnica po żywiecku
Kwaśnica jest jedna z popularniejszych zup w polskich górach. Prawdziwa góralska kwaśnica jest kwaśna i rozgrzewająca. Popularną kwaśnicę przygotowuje się nie...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 5 dni temu w kategorii Drzwi
Dodano 5 dni temu w kategorii Przedszkola
Dodano 5 dni temu w kategorii Tworzenie stron WWW
Dodano 5 dni temu w kategorii Perfumy