Zupa-krem z dyni, zupa z dyni z mlekiem kokosowym, zupa z dyni z imbirem, czy zupa z dyni hokkaido na ostro – zachwycą każdego! Jeżeli dodać do tego, ze dynia jest warzywem tanim, wyjdzie nam całkiem pożywna, niedroga i smaczna potrawa. Zobaczcie pomysły naszych Czytelników na sprawdzone zupy z dyni.
Zupa z dyni Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 kg dojrzałej dyni bez skórki
- 1 duża marchewka
- 1 mały seler
- 2 duże dojrzałe pomidory bez skórki
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 skrzydełka drobiowe
- 1 i 1/2 litra wody
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki śmietanki 18 proc.
- 1 opakowanie grzanek czosnkowych
- przyprawy: wegeta, magii, pieprz, papryka ostra, curry
Wykonanie:
- Ze skrzydełek, wody, marchewki i selera ugotować wywar. Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kiedy wywar jest już ugotowany, wyjąć skrzydełka, dodać dynię i pomidory. Gotować na małym ogniu.
- W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę i zeszklić ją na złoty kolor z masłem i czosnkiem. Dodać do zupy. Przyprawić do smaku według uznania.
- Kiedy dynia jest już miękka, zdjąć zupę z ognia i trochę ostudzić, a następnie zblendować i jeszcze raz doprawić. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć wodą.
- Zupę podawać z grzankami i odrobiną śmietany, apetycznie wygląda posypana pietruszką.
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i świeżym imbirem Małgorzaty Bykowskiej [PRZEPIS]
Składniki:
- olej
- dynia (około 2 kg)
- 5 średnich ziemniaków
- 2 duże marchewki
- średni seler lub połowa dużego
- duża pietruszka
- duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 papryki czerwone
- świeży imbir
- curry
- sól
- pieprz cayenne
- mleczko kokosowe
- pestki dyni
- 1litr bulionu drobiowego
- jogurt grecki
Wykonanie:
Paprykę włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, żeby skórka dobrze odchodziła. Wszystkie warzywa obrać i umyć, następnie pokroić w kostkę - nie musi być drobno, ponieważ będziemy używać blendera. Do garnka, w którym będziemy gotować zupę, wlać olej i dodać masło.
Na początek, żeby zupa miała pyszny aromat, dodać cebulę i czosnek.
Gdy się delikatnie podsmaży (ale nie przesadzamy, żeby czosnek nie zgorzkniał) dodać resztę warzyw. Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut, podlać bulionem. Paprykę obrać ze skóry i wrzucić do garnka z warzywami. Gotować wszystko do miękkości. Przyprawić świeżym imbirem, curry, solą i pieprzem cayenne. Gdy warzywa będą miękkie, podlać mleczkiem kokosowym i zmiksować blenderem.
Zupę-krem podawać w głębokim talerzu z łyżką jogurtu i pestkami dyni.
Zupa-krem z dyni olbrzymiej Katarzyny Kośmider [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 kg dyni olbrzymiej
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka śmietany (30%)
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- prażone pestki dyni do podania
- olej z pestek dyni lub oliwa z oliwek do podania
Wykonanie:
- Dynię obrać ze skóry, pozbawić pestek, miąższ pokroić w kostkę i lekko przesmażyć z cebulą i czosnkiem.
- Przełożyć usmażone warzywa do garnka z bulionem i gotować do miękkości.
- Zmiksować zupę na krem za pomocą blendera.
- Do zupy dodać śmietanę zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Zupę podawać posypaną uprażonymi pestkami dyni i polaną odrobiną oleju z pestek dyni lub oliwą.
Zupa-krem z pieczonej dyni hokkaido z imbirem Magdaleny i Stanisława Romków [PRZEPIS]
Składniki:
- dynia hokkaido (ok 1 kg)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 duży ziemniak
- pieprz, sól
- imbir
- czerwona ostra papryka
- 0,5 l wody
- zielona natka pietruszki
- ser feta
- pestki dyni
- 50 g serka topionego
Wykonanie:
- Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie ułożyć na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Piec ok. 20 minut, aby dynia zmiękła.
- W większym rondelku rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebulka się troszkę zeszkli dodać drobno posiekany czosnek. Warzywa (marchewka, pietruszka, ziemniak) obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do cebuli, przyprawić i dusić do miękkości. Zmiksować blenderem.
- Gotową, upieczoną dynię zmiksować i połączyć z warzywami. Dodać posiekaną natkę pietruszki i serek topiony. Jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze doprawić i nalać do miseczek. Na wierzch zupy dać pestki dyni i położyć po kilka kawałków fety.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?