MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zrób sobie ser

Dominika Wójciak
Za każdym razem, gdy wyciągam ze słoika ociekającą oliwą kremową kulkę serka labneh, jestem zadziwiona, jak można wyczarować coś tak bajecznie pysznego ze zwykłego mleka. Nabieram wówczas pewności, że w nieskomplikowanej procedurze odciekania serwatki musiały maczać palce boskie moce.

Lubię, gdy labneh jest zbity i gęsty dlatego zawsze zostawiam go do ocieknięcia na minimum dwie doby, codziennie zmieniając ściereczkę na nową. Czasem zdarza się, że zanim trafi na stół, spędza na sicie wyłożonym gazą nawet cztery noce. Wszystko zależy od tego, jakiego użyję jogurtu. Jeśli robię labneh ze swojskiego mleka, które ma więcej serwatki, serek nabiera kremowej konsystencji zdecydowanie dłużej niż wtedy, gdy na sicie ląduje grecki jogurt ze sklepu. W kwestii doprawiania jogurt solę lub nie w zależności od przyszłego przeznaczenia serka. Zawsze mieszam jogurt z solą, kiedy planuję labneh zamarynować w oliwie. Kiedy piekę z niego sernik, zamrażam na lody lub gdy jem go na śniadanie z miodem i orzechami, raczej pomijam ten krok.

Labneh ma jeszcze jedną zaletę. Do jego produkcji nie jest wymagana żadna wiedza z zakresu serowarstwa. Serka nie trzeba precyzyjnie ogrzewać do określonej temperatury, a cała filozofia produkcji polega na odsączeniu z jogurtu nadmiaru serwatki, poprzez minimum dwudniowe leżakowanie na sicie wyłożonym czystą i suchą ściereczką lub gazą. Co zrobimy z nim potem, podyktuje nam jedynie nasza wyobraźnia. Na początek polecam polać łyżkę serka miodem i posypać uprażonymi orzechami. Z reszty można uformować małe kulki, obtoczyć je dokładnie w suszonej mięcie, przyprawie dukkah, za’atarze lub pieprzu cytrynowym i zalać dobrej jakości, wytrawną oliwą.

Labneh kremowy

Składniki: 800 ml gęstego greckiego jogurtu naturalnego, szczypta soli

Jogurt wymieszaj z solą i przełóż na sito wyłożone gazą. Wstaw do lodówki na noc. Kremowy serek przełóż do szczelnego pojemnika. Przechowuj w lodówce do tygodnia.

Kulki labneh w oliwie

Składniki: 800 ml gęstego greckiego jogurtu naturalnego, szczypta soli, suszona mięta , 200-400 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Jogurt wymieszaj z solą i przełóż na sito wyłożone gazą. Wstaw do lodówki na dobę. Następnego dnia przełóż na czystą gazę i odstaw na kolejną dobę. Serek powinien przyjąć konsystencję zwartego twarożku. W dłoniach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Zostaw do przesuszenia na kilka godzin w chłodnym, przewiewnym miejscu. Obtaczaj w pokruszonej mięcie i układaj w słoiku. Zalej oliwą. Zakręć słoik. Serek przechowuj w chłodnym miejscu nie dłużej niż miesiąc. Kulki rozsmarowuj na kanapkach, rozkruszaj na gorących podpłomykach, dodawaj do sałatek albo grillowanych warzyw.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski