Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowie na talerzu

(DD)
Oliwa z oliwek i niektóre oleje wykazują działania zdrowotne
Oliwa z oliwek i niektóre oleje wykazują działania zdrowotne 123RF
Nie za wiele tłuszczu

Tłuszcze to składnik naszej codziennej diety, specjaliści od żywienia przestrzegają jednak przed nadmiernym ich spożywaniem, podkreślając jednocześnie, że pewna ilość tłuszczu jest niezbędna - organizm nie może się bez nich całkowicie obejść. Obok węglowodanów tłuszcze to główne źródło energii, ponadto źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E i K).

Dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, są materiałem budulcowym wszystkich struktur błoniastych komórek, biorą udział w syntezie niektórych hormonów i wchodzą w skład płynów ustrojowych. Wiemy również, że podnoszą walory smakowe potraw, zwiększają ich sytość i wartość energetyczną (z 1 g tłuszczu uzyskujemy 9 kcal), wpływają na przyswajalność witaminy

A. Tłuszcze spożywamy nie tylko w postaci masła, smalcu, słoniny, olejów lub margaryn, w których tłuszcz jest głównym, widocznym składnikiem, ale również w pokarmach, w których tłuszczu nie widać - m.in. w mięsie, mleku, jajach - znajdują się bowiem we wszystkich produktach pochodzenia zwierzęcego i w wielu produktach roślinnych. W zależności od tego, ile tłuszczu i jakiego rodzaju zjadamy, jego wpływ na zdrowie może być korzystny albo szkodliwy.

Dziś wiemy, że nadmiar tłuszczów zwierzęcych prowadzi do otyłości i chorób rozwijających się na jej podłożu. Wiadomo też jednak, że nieograniczone spożycie tłuszczów roślinnych również nie wyjdzie nam na zdrowie. Wszystkie produkty zawierające tłuszcze mają trzy rodzaje kwasów tłuszczowych: nasycone kwasy tłuszczowe (występują głównie w tłuszczach zwierzęcych), jednonienasycone (występują głównie w tłuszczach roślinnych: w oliwie z oliwek, niektórych olejach) i wielonienasycone (należą do dwóch grup: omega-6 i omega-3).

Zapotrzebowanie na tłuszcze uzależnione jest od wieku i aktywności fizycznej. Dietetycy zalecają, aby dostarczały 25-30 proc. energii z całodziennego pożywienia. Zamiast tłuszczów zwierzęcych powinniśmy spożywać oleje i oliwę z oliwek, najlepiej tłoczone na zimno.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski