Zajadali się szparagami włoscy arystokraci i król Francji Ludwik XIV. Do Polski warzywo dotarło dopiero w XVIII w. i od razu zyskało popularność wśród wyższych sfer. Chociaż dziś szparagi dostępne są cały rok, prawdziwi smakosze bardziej od sprowadzanych z odległych krajów cenią sobie te wyhodowane w Polsce.
Właśnie w maju i czerwcu mamy ich pod dostatkiem. Wykorzystajmy sezon na szparagi z korzyścią dla zdrowia. Są bogatym źródłem witaminy K i kwasu foliowego. Zawierają karoten, witaminy B, B2, B6, C, a także sole potasowe, wapń, sód, magnez, fosfor, selen i żelazo; w zielonych szparagach dodatkowo znajduje się witamina A. Działają bakteriobójczo, a spożywane regularnie obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca.
Regulują układ trawienny, pobudzają pracę nerek i... odchudzają. Są niskokaloryczne - mają tylko 18 kcal w 100 g (trzeba tylko uważać z kalorycznymi dodatkami), a przy tym pożywne - zawierają sporo białka. Na rynku są białe i zielone szparagi. To jeden gatunek, różna barwa wynika ze sposobu uprawy - zielone wyrastają nad grunt, a białe rosną przysypane ziemią. U nas najpopularniejsze są szparagi gotowane, polane masłem i tartą bułką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?