Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wyhodowali wielkie i ciężkie warzywa

(EKT)
Artur Jachimczyk (w zielonej koszulce) odbiera nagrodę
Artur Jachimczyk (w zielonej koszulce) odbiera nagrodę EWA TYRPA
Igołomia-Wawrzeńczyce. Prawie 50 najokazalszych m.in. dyń, kalarep, ziemniaków zgłoszono do konkursu na "Największe warzywo", zorganizowanego pierwszy raz przez gminę. Można je było oglądać w Pobiedniku Wielkim podczas VII Małopolskiego Święta Warzyw.

Warzywa oceniane były w ośmiu kategoriach, np. dyniowate (dynie, kabaczki, cukinie, ogórki), psiankowate (papryki, pomidory, ziemniaki), kapustne (kapusty, kalafiory, brokuły, kalarepy), korzeniowe (marchew, buraki, selery).

- Wszystkie dokładnie ważyliśmy, mierzyliśmy ich obwód lub długość, jak w przypadku fasoli czy ogórków i osiemnaście znalazło się na podium - mówi Edyta Rybak, przewodnicząca komisji konkursowej.

Rekordzistką była Stanisława Gurda, która wyhodowała siedem największych warzyw, m.in.: kapustę białą ważącą 8,36 kg, pora - 0,99 kg, marchew - 0,60 kg, ziemniaka 0,77 kg. Pomidor Aliny Adamczyk ważył 1,1 kg, w obwodzie miał 47,5 cm, a fasola Edgara Latały była długa na 88 cm.

Najcięższym warzywem była 153-kilogramowa dynia, wyhodowana przez Mateusza Metelę. Też sporą wagę - 47 kg - miała dynia zgłoszona przez 12-letniego Artura Jachim-czyka. - W wyhodowaniu jej trochę pomagali mi rodzice i wspierała babcia - przyznaje chłopiec i już zapowiada udział w przyszłorocznym konkursie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski