Warzywa oceniane były w ośmiu kategoriach, np. dyniowate (dynie, kabaczki, cukinie, ogórki), psiankowate (papryki, pomidory, ziemniaki), kapustne (kapusty, kalafiory, brokuły, kalarepy), korzeniowe (marchew, buraki, selery).
- Wszystkie dokładnie ważyliśmy, mierzyliśmy ich obwód lub długość, jak w przypadku fasoli czy ogórków i osiemnaście znalazło się na podium - mówi Edyta Rybak, przewodnicząca komisji konkursowej.
Rekordzistką była Stanisława Gurda, która wyhodowała siedem największych warzyw, m.in.: kapustę białą ważącą 8,36 kg, pora - 0,99 kg, marchew - 0,60 kg, ziemniaka 0,77 kg. Pomidor Aliny Adamczyk ważył 1,1 kg, w obwodzie miał 47,5 cm, a fasola Edgara Latały była długa na 88 cm.
Najcięższym warzywem była 153-kilogramowa dynia, wyhodowana przez Mateusza Metelę. Też sporą wagę - 47 kg - miała dynia zgłoszona przez 12-letniego Artura Jachim-czyka. - W wyhodowaniu jej trochę pomagali mi rodzice i wspierała babcia - przyznaje chłopiec i już zapowiada udział w przyszłorocznym konkursie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?