Międzynarodowy system znakowania produktów spożywczych
Dlatego nasz kraj przystąpił do realizacji międzynarodowego programu informacyjno-edukacyjnego znakowania produktów żywnościowych. Wprowadzany jest on pod nazwą "Wiem, co wybieram". Jego celem jest ułatwienie konsumentom dokonywania wyboru produktów żywnościowych, w których zawartość tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans, soli (sodu) oraz cukru jest zgodna z międzynarodowymi zaleceniami żywieniowymi. Program ma też zachęcić producentów żywności do weryfikacji i zmiany receptur, aby zaoferować nabywcom zdrowsze wyroby, które mogą stać się elementem dobrze zbilansowanej diety.
Produkty ubiegające się o logo programu oceniane są pod kątem zawartości czterech wymienionych składników, przy użyciu kryteriów opracowanych przez niezależne gremia naukowe na podstawie międzynarodowych i krajowych zaleceń żywieniowych. Niezależny Międzynarodowy Komitet Naukowy, działający przy Fundacji Choices, będzie co dwa lata dokonywał przeglądu kryteriów i - jeśli okaże się to konieczne - wprowadzał zmiany. Komitet, dokonując oceny, będzie opierał się na najnowszych badaniach naukowych, aby zapewnić, że kryteria są wiarygodne, a wprowadzane zmiany zgodne z aktualnymi stanem wiedzy o żywieniu.
Program ten spotkał się z poparciem wielu uznanych naukowców w Polsce. Wyrazem tego poparcia jest "Deklaracja w sprawie ograniczenia spożycia kwasów tłuszczowych nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans, cukru i soli oraz odpowiedniego znakowania produktów spożywczych", która została podpisana przez naukowców, przedstawicieli Instytutu Żywności i Żywienia, Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą, Fundacji Promocji Zdrowia, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka, Wydziału Żywienia Człowieka i Konsumpcji SGGW, Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu oraz Centrum Zdrowia Dziecka.
Logo "Wiem, co wybieram" będzie umieszczane z przodu opakowania, natomiast objaśnienie tego znaku oraz bardziej szczegółowe informacje na temat wartości odżywczej i składu produktu znajdą się na odwrocie opakowania.
Wybór najlepszego systemu znakowania został poprzedzony badaniami. Konsumenci z czterech krajów europejskich - Wielkiej Brytanii, Włoch, Niemiec i Holandii - spośród 8 różnych systemów znakowania wybrali taki znak. Ich zdaniem ten prosty wyróżnik jest najskuteczniejszy i najbardziej pomocny w dokonywaniu prozdrowotnych wyborów produktów żywnościowych.
(WES)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?