MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wiem, co wybieram

WES
Naukowcy na całym świecie są zgodni, że zbyt wysokie spożycie tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych trans, cukru oraz soli prowadzi do wielu chorób cywilizacyjnych, w tym do: otyłości, chorób serca, cukrzycy i problemów stomatologicznych. Spożycie tych czterech składników w wielu krajach, w tym w Polsce, znacznie przewyższa rekomendowane ilości.

Międzynarodowy system znakowania produktów spożywczych

Dlatego nasz kraj przystąpił do realizacji międzynarodowego programu informacyjno-edukacyjnego znakowania produktów żywnościowych. Wprowadzany jest on pod nazwą "Wiem, co wybieram". Jego celem jest ułatwienie konsumentom dokonywania wyboru produktów żywnościowych, w których zawartość tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans, soli (sodu) oraz cukru jest zgodna z międzynarodowymi zaleceniami żywieniowymi. Program ma też zachęcić producentów żywności do weryfikacji i zmiany receptur, aby zaoferować nabywcom zdrowsze wyroby, które mogą stać się elementem dobrze zbilansowanej diety.
Produkty ubiegające się o logo programu oceniane są pod kątem zawartości czterech wymienionych składników, przy użyciu kryteriów opracowanych przez niezależne gremia naukowe na podstawie międzynarodowych i krajowych zaleceń żywieniowych. Niezależny Międzynarodowy Komitet Naukowy, działający przy Fundacji Choices, będzie co dwa lata dokonywał przeglądu kryteriów i - jeśli okaże się to konieczne - wprowadzał zmiany. Komitet, dokonując oceny, będzie opierał się na najnowszych badaniach naukowych, aby zapewnić, że kryteria są wiarygodne, a wprowadzane zmiany zgodne z aktualnymi stanem wiedzy o żywieniu.
Program ten spotkał się z poparciem wielu uznanych naukowców w Polsce. Wyrazem tego poparcia jest "Deklaracja w sprawie ograniczenia spożycia kwasów tłuszczowych nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans, cukru i soli oraz odpowiedniego znakowania produktów spożywczych", która została podpisana przez naukowców, przedstawicieli Instytutu Żywności i Żywienia, Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą, Fundacji Promocji Zdrowia, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka, Wydziału Żywienia Człowieka i Konsumpcji SGGW, Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu oraz Centrum Zdrowia Dziecka.
Logo "Wiem, co wybieram" będzie umieszczane z przodu opakowania, natomiast objaśnienie tego znaku oraz bardziej szczegółowe informacje na temat wartości odżywczej i składu produktu znajdą się na odwrocie opakowania.
Wybór najlepszego systemu znakowania został poprzedzony badaniami. Konsumenci z czterech krajów europejskich - Wielkiej Brytanii, Włoch, Niemiec i Holandii - spośród 8 różnych systemów znakowania wybrali taki znak. Ich zdaniem ten prosty wyróżnik jest najskuteczniejszy i najbardziej pomocny w dokonywaniu prozdrowotnych wyborów produktów żywnościowych.
(WES)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski