I co ważniejsze, jego lokalizację w materiale genetycznym rośliny. Otwiera to nowe możliwości, ale o tym za chwilę. Wpierw kilka słów o, wydawałoby się, zwyczajnej marchewce. Popularne warzywo wypłynęło z mroków historii zaledwie tysiąc lat temu. Były to żółto zabarwione korzenie znane ludom środkowej Azji. Wiarygodne doniesienia o pomarańczowej marchewce pochodzą z zapisków XVI-wiecznych kucharzy na europejskich dworach. Od tej pory marchew zrobiła gigantyczną karierę, stając się jednym z najpopularniejszych warzyw świata. Pomarańczowe barwniki, zwane karotenami, są jednym z najbogatszych źródeł ważnej w diecie prowitaminy A. Teraz o pomyśle genetyków. Skoro jest gen kodujący produkcję karotenu, to można go przenieść do innych warzyw. Ot, kolejna roślinka GMO. Proszę się przygotować na ziemniaki czy inne warzywa korzeniowe w przyjemnie marchewkowej barwie. Po co to wszystko? By żyło się zdrowiej, oczywiście...
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?