Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warzywo na weekend

Dominika Wójciak
Dominika Wójciak
Piękny weekend za oknem, trochę wolnego, tak więc zapraszam do roboty!

Marchewkowy pudding ryżowy

Składniki na 4 osoby: 2 marchewki, 2 łyżki masła, ½ szklanki ryżu do risotto (ok. 100 g), 1 laska wanilii lub 2 łyżki ekstraktu z wanilii, 4 kapsułki kardamonu, 3-4 szklanki mleka, 1-2 łyżki płynnego miodu o neutralnym smaku, sól Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W rondlu o grubym dnie rozpuść masło, dodaj przepłukany dokładnie ryż i marchew. Przesmaż razem na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Wrzuć ziarenka wyskrobane z laski wanilii oraz rozgniecione w moździerzu kapsułki kardamonu, a po minucie wlej 2 szklanki mleka. Dodaj szczyptę soli, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Wtedy dolej kolejną szklankę mleka i gotuj przez 10 minut. Jeśli ryż jest jeszcze twardy, dolej ostatnią porcję mleka i gotuj, aż będzie miękki, ale nie będzie się rozpadał. Pudding powinien mieć średnio gęstą konsystencję przypominającą risotto. Dopraw ryż miodem, jeśli jest potrzeba i podaj od razu.

Pizza z kalafiora

Składniki na 4-6 osób: 1 kalafior (500 g), 40 g mielonego siemienia lnianego, 100 g mielonych migdałów, ½ łyżeczki mielonego oregano, 2-3 łyżki oliwy, sól, świeżo mielony czarny pieprz. Sos: 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 cm imbiru, 1 łyżka oliwy extra vergine, 1 łyżeczka miodu, 1 puszka pomidorów bez skóry, 50 g goudy koziej

Kalafior obierz z zewnętrznych liści i umyj. Różyczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnij robotem do konsystencji ziarenek ryżu. Zetrzyj tylko części kwiatów, łodygi zostaw na zupę lub dodaj do purée ziemniaczanego. Kalafior posyp szczyptą soli i odstaw, by puścił sok.

Piekarnik rozgrzej do 220°C. Przygotuj dużą blachę i wyłóż ją papierem do wypieków. Posmaruj go łyżką oleju. Kalafior odciśnij mocno (!) w dłoniach z nadmiaru soku i połącz z siemieniem i mielonymi migdałami. Dopraw ciasto solą, pieprzem i oregano. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, odstaw na chwilę, by siemię związało całość. Z ciasta na przygotowanej wcześniej blasze uformuj okrąg o grubości ok. 1 ½ cm. Gdyby ciasto było zbyt lepiące, możesz podsypać pod spód łyżkę mąki migdałowej. Przygotowany spód pizzy posmaruj oliwą wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 30 minut do zrumienienia brzegów. Sos. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek i imbir obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę posól i przełóż na patelnię. Dodaj sól i miód i zacznij podgrzewać. Kiedy się zeszkli, dodaj imbir i czosnek i przesmaż 2 minuty. Dodaj pomidory i gotuj sos, aż zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.

Wyjmij pizzę z piekarnika i zwiększ temperaturę piekarnika do 250°C. Na podpieczonych spodach rozłóż sos, możesz posypać startym serem. Wstaw pizzę do piekarnika na 10-15 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Warzywo na weekend - Plus Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski