– Grono krakowskich pszczelarzy powiększa się czy maleje?
– Sympatyków mamy bardzo dużo. Natomiast wykruszają się starzy pszczelarze. Na szczęście obserwujemy nowe zjawisko: pszczelarstwo staje się modne z racji pozyskiwania ekologicznych produktów. A pszczoła – wiadomo – tworzy najbardziej ekologiczne produkty jak miód i jego przetwory.
– Młodzież zaczęła się interesować pszczelarstwem?
– Tak. Wielu młodych ludzi przychodzi do naszego zrzeszenia i zapisuje się na kursy. Zainteresowanie jest spore.
– To są ludzie z Krakowa?
– Nie tylko. Obecnie mamy w stolicy Małopolski i w okolicach ponad 300 pasiek. Tu jest duża różnorodność tzw. pożytku dla pszczół. Oznacza to, że owady znajdują na tym terenie wiele miododajnych drzew i roślin. Pszczoły u nas dobrze się rozwijają mimo smogu.
Mają tu ciepły klimat, którego wymagają i nie są narażone na obecność pestycydów, których pełno jest na uprawach rolniczych tzw. wysokotowarowych. A stosowanie chemii sprawia, że pszczoły giną. Pestycydy wpływają na ich układ nerwowy i owady tracą orientację. Nie potrafią trafić z powrotem do ula. Na szczęście w okolicach Krakowa to rzadkie przypadki.
– Czy ten sezon był dla pszczelarzy pomyślny?
– Było różnie w różnych regionach kraju. W okolicach Krakowa raczej słabo. Wiosna była dość dobra, dużo było kwiatu mniszka, ale później już pszczoły miały problem ze znalezieniem miododajnych roślin. Ja mam pasiekę na Roztoczu i tam był bardzo dobry sezon. Udały się m.in. zbiory miodu spadziowego.
– Jakie miody produkują krakowscy pszczelarze?
– Wszystko zależy od tego, czy jest to pasieka stacjonarna, czy wędrowna. Na miejscu można pozyskać miody wielokwiatowe: wiosną z mniszka, później z lipy, akacji oraz z nawłoci. W Krakowie występuje także spadź liściasta.
W tym roku jednak jej nie było. Natomiast ci, którzy wywożą pszczoły na pola miododajne, mogą mieć wszystkie miody, jakie są dostępne na Polsce. Najcenniejszy miód to – oczywiście – spadziowy iglasty, pozbawiony sacharozy. Ten miód ma bardzo dużo mikroelementów. Idealnie nadaje się dla cukrzyków. Królem miodów jest miód wrzosowy, powstaje głównie tam, gdzie są wrzosowiska, czyli np. na Zamojszczyźnie.
– Od piątku do niedzieli na placu Wolnica będzie trwało XXI Krakowskie Miodobranie. Za co tę imprezę pokochali krakowianie?
– Miodobranie wpisało się już w krajobraz kulturalny miasta. Nasi goście spotykają tu pszczelarzy, od których mogą kupić ich oryginalne produkty. Czekają na nich liczne degustacje. Można również podziwiać występy artystyczne, brać udział w konkursach i dowiedzieć się wszystkiego o pszczołach. Zapraszamy już w piątek od godziny 9.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata
- Szef MSZ: Albo Rosja zostanie pokonana, albo będzie stała u naszych granic
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody