Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Harmężach już zapachniało Wielkanocą

Monika Pawłowska
Żurek , jajka, szynka i biała kiełbasa, baby i mazury - bez tego nie mogą udać się święta Wielkanocne. O tej tradycji przypomniały gospodynie. W Niedzielę Palmową w Domu Ludowym w Harmężach już było czuć zbliżające się Święta Wielkanocne.

Wszystko za sprawą gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji, który zorganizował dla mieszkańców gminy i miasta Oświęcim imprezę „Spotkanie z tradycją świąteczną - Wielkanoc 2017”. - Zaprosiliśmy mieszkańców do wspólnego spędzenia czasu w ciepłej wiosennej atmosferze, obejrzenia występów artystycznych i posmakowania pysznych wypieków i dań wielkanocnych - mówi Jadwiga Szczerbowska, dyrektor OSiR.

Zgodnie z wieloletnią tradycją, o suto zastawione stoły zadbały gospodynie kultywujące polskie tradycje. Świąteczne specjały przygotowały panie z Kół Gospodyń Wiejskich z miasta i gminy Oświęcim: Grojca, Monowic, Dworów, Dworów Drugich, Włosienicy i Zaborza. Swoje potrawy przynieśli też uczestnicy Uniwersytetu Każdego Wieku z Włosienicy oraz, po raz pierwszy, Klubu Seniora z Zaborza. - Bardzo się cieszę, że udało się zebrać w naszym sołectwie grupę aktywnych, pełnych pomysłów i chęci seniorów, a przy okazji kulinarnych mistrzów. - mówi Halina Kobosko, założycielka klubu. - Niejedna restauracja nie powstydziłaby się takich specjałów, jak te przygotowanie przez panie – dodaje.

Rozstrzygnięcie konkursu zaplanowano na godzinę 13

Lipnica Murowana. Palmy sięgające nieba już stoją na Rynku [ZDJĘCIA]

Na stołach królowały drożdżowe baranki, babki i mazurki. Nie zabrakło i innych ciast, które rywalizowały z wędlinami i jajkami serwowanymi na setki sposobów. - Bez jajek i chrzanu nie ma świąt - mówiły zgodnie gospodynie, wymieniając się kulinarnymi przepisami i sposobami m.in. na grzyby i kurki z jajek, kąpane wcześniej w esencji herbacianej, pasztety z różnymi dodatkami czy też babeczki - od słodkich po wytrawne. Nie zabrakło i różnorakich sałatek, szynek w galarecie i żurku z białą kiełbasą. Było nie tylko pysznie i pachnąco, ale również kolorowo za sprawą konkursów na kurczaka wielkanocnego i palmy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: W Harmężach już zapachniało Wielkanocą - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski