MKTG SR - pasek na kartach artykułów

SZCZYPTA SMAKU czyli co do czego?

Redakcja
CYNAMON

Występuje w postaci lasek ze zwiniętej kory wewnętrznej krzewów cynamonowych. Charakteryzuje się egzotycznym, słodkawym, aromatycznym bukietem i smakiem. Stosuje się go do potrawek, dań z ryżu, wina grzanego i ponczu, do syropów, kandyzowania owoców, do wypieków. Pomaga przy leczeniu biegunki i schorzeń żołądka.
Cynamon stosowano już w starożytności, jego ojczyzną są Sri Lanka oraz Birma i Indie, obecnie uprawia się go w Ameryce Płd. i na Seszelach.
KARDAMON
Znany już tysiące lat przed naszą erą. Używany przez Babilończyków, Egipcjan, Greków i Rzymian. Uprawia się go głównie w Indiach. Kardamon może być stosowany zarówno do dań głównych, jak i deserowych. Do deserów zawsze używa się karadamonu zielonego lub białego, a karadamon brązowy stosuje się wyłącznie do dań głównych, nadaje im aromat wędzenia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski