MKTG SR - pasek na kartach artykułów

SŁOWNICZEK KULINARNY

Redakcja
*Carpaccio - to zimna przekąska włoska przygotowana z polędwicy, pokrojonej w cienkie plastry, przyprawia się je oliwą, cebulą, kaparami i tartym parmezanem.

*Flambirowanie - polewanie gotowej potrawy koniakiem, rumem lub spirytusem i zapalanie jej już na stole.
*Grappa - włoska wódka bezbarwna lub lekko bursztynowa w kolorze, przygotowywana ze sfermentowanych odpadków winogron. Ma ostry smak, przypominający koniak.
*Mozzarella - biały ser z krowiego mleka zawierający wyjątkowo mało tłuszczu. Podstawowy składnik pizzy i sałatki z pomidorów z bazylią. Włoska mozzarella jest przechowywana w zalewie chroniącej przed wyschnięciem, polska przypomina żółty ser.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski