*Flambirowanie - polewanie gotowej potrawy koniakiem, rumem lub spirytusem i zapalanie jej już na stole.
*Grappa - włoska wódka bezbarwna lub lekko bursztynowa w kolorze, przygotowywana ze sfermentowanych odpadków winogron. Ma ostry smak, przypominający koniak.
*Mozzarella - biały ser z krowiego mleka zawierający wyjątkowo mało tłuszczu. Podstawowy składnik pizzy i sałatki z pomidorów z bazylią. Włoska mozzarella jest przechowywana w zalewie chroniącej przed wyschnięciem, polska przypomina żółty ser.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?