TRENDY JADALNIE
O kuchni slow food mówi Agata Moszkowicz, członek slow foodu z Krakowa:
"Można generalnie powiedzieć o Małopolsce, że ma mnóstwo produktów i dań regionalnych. Z produktów wywodzących się z naszego regionu, mających nie tylko wyjątkowy smak, ale też długą historię, można wymienić kiełbasę lisiecką czy bułki kukiełki produkowane pod Krakowem, no i oczywiście podhalański oscypek. Powinniśmy się zająć ich promocją".
Trzeba przyznać, że Kraków jest miejscem szczególnie predestynowanym nie tylko do narzucania stylów kulinarnych, ale także do lansowania mód i sposobów żywienia, do opieki nad zanikającymi metodami wytwarzania dawnych regionalnych potraw.
Wynika to z faktu, że szeroko rozumiana kultura jest bliska naszemu miastu, że dla wielu obcokrajowców jesteśmy wizytówką tego, co dobre w Polsce. Poza tym w naszym mieście gonitwa cywilizacyjna już jest spowolniona, a stąd tylko krok do prawdziwego delektowania się życiem, także w kwestii jedzenia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?