W takie dni stopy same kierują mnie do ulubionego rybnego, a w głowie kotłują się szalone pomysły. Potem, w lodówce, zalegają słoiki pełne śledzi w różnego rodzaju marynatach i sosach, a ja jestem w siódmym niebie.
Poniższe przepisy choć mogą się wydać nieco kontrowersyjne, są obłędnie pyszne, a śledzie w kawie to już w moim domu kultowa pozycja.
Spróbujcie koniecznie!
ŚLEDZIE W MARYNACIE MUSZTARDOWO-KAWOWEJ
Składniki:
- 500 g matiasów (lub wymoczonych solonych filetów śledziowych)
- 180 g musztardy miodowej (lub 90 g musztardy dijon i 90 g miodu)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 60 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego, nierafinowanego
- 10 g świeżo zmielonej kawy
- świeżo mielony pieprz
- sól
Przygotowanie: Śledzie pokrój na kawałeczki długości 2 cm (na jeden kęs). Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i przełóż do niej śledzie. Odstaw do zamarynowania na 12 godzin.
ŚLEDZIE Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I MIGDAŁAMI
Składniki:
- 500 g matiasów (lub wymoczonych solonych filetów śledziowych)
- 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego
- 4 czerwone cebule pokrojone w piórka
- 1 łyżka miodu
- 4 cm kawałek imbiru, drobno starty
- ½ szklanki czerwonego wina
- 1 łyżka przyprawy piernikowej lub do grzańca
- 100 g uprażonych posiekanych migdałów
- świeżo mielony pieprz, sól
Przygotowanie: Śledzie pokrój na kawałeczki długości 2 cm (na jeden kęs).
Cebulę posól i zeszklij na oleju, zaczynając smażyć od zimnego oleju.
Kiedy się zeszkli dodaj miód, imbir, wino i przyprawy i gotuj aż wino odparuje a cebula zmieni się w gęstą konfiturę. Wystudź a następnie wymieszaj ze śledziami i posiekanymi migdałami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?