Serwatka to prawie przezroczysty płyn powstały po produkcji sera. Może być słodka, kiedy pozostaje po produkcji świeżych serków podpuszczkowych (takich jak np. oscypek czy mozarella) albo kwaśna, pełna dobrych bakterii, będąca produktem ubocznym produkcji serków z mleka ukwaszonego (takich jak jogurtowy labneh albo poczciwy twaróg).
Kwaśna serwatka jest cudownym produktem! Jest niemal całkiem pozbawiona białek mleka, dzięki czemu jest lekkostrawna i nie powoduje uczuleń i nietolerancji pokarmowych. Zawiera dobre bakterie kwasu mlekowego (takie same jak w kefirze, jogurtach lub kiszonkach) i jest bardzo wszechstronna.
W moich rodzinnych stronach serwatka wykorzystywana była głównie do zup. Moja ulubiona była zwykła sałacianka, cudnie kwaśna od świeżutkiej serwatki albo biały barszczyk zakwaszany serwatką, łagodny i kwaśny zarazem, świetnie zbalansowany. Dziś serwatkę najchętniej wykorzystuję jako bazę do koktajli albo jako dodatek do warzywnych kiszonek.
JOGURT, SERWATKA I LABNEH
DOMOWY JOGURT
Składniki: 2 l świeżego pełnotłustego mleka, 4-6 łyżek jogurtu naturalnego z wyróżnionymi szczepami bakterii jogurtowych
Mleko podgrzej powoli do temperatury 60°C. Ostudź do temperatury 42°C, wymieszaj ciepłe mleko z jogurtem, przelej do czystego słoja i zakręć. Słój wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 45°C na 5 godzin albo przykryj kocem i połóż w ciepłym miejscu, np. obok kaloryfera. Kiedy jogurt będzie gotowy, przełóż go do lodówki i przechowuj w niej do tygodnia.
LABNEH I SERWATKA
Składniki: 2 l jogurtu naturalnego
Jogurt wymieszaj z solą i przelej na sito wyłożone czterokrotnie złożoną gazą, płótnem lub tetrową pieluszką. Sito ustaw nad głębokim garnkiem, a rogi tkaniny zwiąż. Odciekający jogurt trzymaj w chłodnym miejscu. Kremowy serek jest gotowy po około 24 godz. Jeśli chcesz uzyskać ser o bardziej zbitej strukturze przełóż go na czystą tkaninę i zostaw na sicie kolejną dobę. Serwatkę, która odciekła z jogurtu przelej do szklanej butelki i trzymaj w lodówce. Używaj do zup, kiszonek albo jako bazy do koktajli.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?