MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Risotto z niespodzianką

Dominika Wójciak
Życie ze smakiem

Topinambur, bo o nim mowa, to niezwykle smaczna bulwa. Piszę o nim nie bez powodu, bo roślinożercy zimową porą są wyjątkowo narażeni na kulinarną monotonię, każde więc urozmaicenie jest na wagę złota. Zimą w naszym klimacie warzywa, jak wiadomo, nie rosną, jesteśmy więc zdani na zasobność spiżarni, a tam królują i do wiosny będą wyłącznie bulwy i korzenie. Chcąc codzienną dietę urozmaicić, nie trzeba szukać w odległych krainach.

Wystarczy poszukać na placach targowych i dać szansę retro warzywom, które doskonale znają nasze babcie. Dziś zostawię Was z topinamburem, który jest smaczny, pożywny i ma bardzo charakterystyczny, nieco grzybowy smak. Wbrew pozorom nietrudno go znaleźć, na każdym krakowskim targu znajdzie się przynajmniej jedno stoisko, które ma w ofercie te aromatyczne bulwy.

Na początek przygotujcie sobie poniższe risotto, jestem pewna, że Wam posmakuje.

RISOTTO Z **TOPINAMBUREM I **BOCZNIAKAMI

Składniki na 4-6 porcji:

6 bulw topinamburu, 3 łyżki masła, 4 gałązki tymianku, skórka otarta z 1 cytryny, 1 łyżka oliwy, 2 szalotki, 300 g ryżu arborio, 80 ml białego wytrawnego wina, 1,2 l gorącej wody, 1 łyżka mascarpone, 4 łyżki startego parmezanu

Boczniaki: 200 g boczniaków, 3 łyżki masła, 1 ząbek czosnku w łupinie, 4 gałązki tymianku, 1 pęczek posiekanej natki

Przygotowanie:

Topinambur obierz i pokrój w kostkę. Trzymaj warzywo w wodzie gazowanej, by nie zsiniało. W garnku rozpuść 2 łyżki masła i wrzuć odcedzony topinambur, posól, popieprz i smaż, aż lekko się zrumieni. Dodaj tymianek, skórkę cytrynową i chochlę wody i duś pod przykryciem 10 minut.

W oddzielnym garnku zeszklij drobno posiekane szalotki na pozostałym maśle z oliwą. Pilnuj, by się nie zrumieniły. Dodaj ryż i przesmaż, by ziarenka dokładnie pokryły się tłuszczem. Wtedy wlej wino i zwiększ płomień. Kiedy alkohol odparuje, dodaj topinambur i jedną chochlę wody. Gotuj risotto na wolnym ogniu, mieszając aż ryż wchłonie cały płyn. Wówczas dodaj kolejną porcję wody. Gotuj aż ryż będzie al dente. Na koniec wmieszaj mascarpone oraz parmezan. Zanim nałożysz risotto, pozwól mu odpocząć 3 minuty, by ser związał całość w kremową konsystencję.

W międzyczasie pokrój w paseczki oczyszczone boczniaki. Wrzuć je na rozgrzane masło razem z tymiankiem i czosnkiem. Smaż aż lekko się zrumienią. Wymieszaj z posiekaną natką.

Risotto podawaj gorące z porcją grzybów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski