Konkurs organizowany przez Zespół Szkół Specjalnych nr 14 na os. Sportowym ma nie tylko wyłonić najlepszych kucharzy i cukierników, ale i integrować uczniów szkół zawodowych specjalnych z terenu Małopolski oraz z zagranicy.
W zmaganiach weźmie udział 17 dwuosobowych grup uczniowskich w tym 10 kucharskich i 7 cukierniczych. Nie wszystkie przyjadą z Krakowa. Będą także młodzi, ambitni kucharze i cukiernicy ze szkół z Nowego Sącza, Bochni czy Tarnowa, ale także z Czech, Słowacji i Węgier.
- Zainteresowanie jest jak zawsze duże nie tylko wśród uczniów. W tym roku będziemy gościć m.in. Bractwo Kurkowe oraz Koło Gospodyń Wiejskich z Dojazdowa, które przygotuje stoisko ze swoimi wyrobami - mówi Bożena Kodź z Zespołu Szkół Specjalnych nr 14.
Uczniowie rywalizujący w kategorii cukierniczej przygotują torty i ciastka lub desery charakterystyczne dla ich regionu, natomiast przyszli kucharze przyrządzą zupę lub zakąskę oraz danie główne, wykorzystując produkty regionalne.
Jury i degustujący potrawy goście mają oceniać nie tylko jakość i estetykę wykonania, ale także ciekawe zastosowanie produktów regionalnych, a nawet dekorację stołu.
Konkurs cukierniczy rozpocznie się jutro (22 marca) o godz. 13, natomiast kucharski w czwartek (23 marca) o godz. 8.30. W czasie trwania części kucharskiej, o godz. 11 członkowie Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników przygotują pokaz kulinarny dla gości, a o godz. 13 nastąpi oficjalna prezentacja wszystkich przygotowanych wyrobów cukierniczych i kucharskich.
Po degustacji potraw i słodkości przyznana zostanie nagroda publiczności oraz oficjalne ogłoszenie wyników konkursu o Puchar Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?