Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restauracja Pino, czyli pochwała karczocha, selera i buraka

KACH
Przyroda. Choć zwyczajny, potrafi w każdym daniu zamieszać. Może dlatego, że mięsisty karczoch ma nieco gorzkawą nutę? Szef kuchni Pino podaje go z kremem pomidorowych i liśćmi brokuła, które są hitem kulinarnym tego roku. Ich wartości odżywcze o wiele przewyższają te, które znajdziecie w samym kwiecie warzywa.

- W Pino zakochałam się w policzkach tak delikatnych, że rozpływają się w ustach, żeberkach w sosie miodowo-pomidorowym i warzywach, które w tej restauracji nie są tylko dodatkiem - zachwala pani Basia, która zgłosiła lokal do naszego plebiscytu „Smaki Krakowa”.

Te warzywa to choćby wspomniane karczoch i liście brokuła, ale także zielona fasolka, pure z selera i buraki marynowane, których smak przypomina ten zapamiętany z domu babci.

Są i szczegóły, w których, jak wiecie Państwo, tkwi diabeł. A szczegóły to choćby prażynki ryżowe, popcorn z kaszy jaglanej, jogurt z miętą bądź czipsy z selera. Warto dla nich grzeszyć.

Pino przy ulicy Szczepańskiej 4 to kuchnia nowoczesna, nieco odświeżająca stare, międzynarodowe smaki. Zjecie w niej dobrego steka, kaczkę (podaną z doskonałym musem z batatów z chilli) oraz pachnący Włochami makaron siciliana ze szpinakiem i cukinią.

Macie Państwo swoje ulubione restauracje? Zgłoście je koniecznie do plebiscytu „Dziennika Polskiego”. Przypominamy, że kandydatem może być restauracja ciesząca się dobrą opinią, o wysokiej jakości usług, miłej atmosferze, dobrej obsłudze i ciekawym wystroju wnętrz.

Restauracje możecie zgłaszać w 5 kategoriach:

Lokale można zgłaszać od 19 sierpnia od godz. 9 do 6 września do godz. 14.59.59. Prawidłowe zgłoszenie powinno zawierać: nazwę i adres polecanej restauracji, kategorię, a także uzasadnienie swojego wyboru. Można to zrobić za pomocą powyższych formularzy, dotyczących konkretnych kategorii, bądź drogą mailową, wysyłając wiadomość na adres e-mail: [email protected]. Zgłoszenia można dostarczyć także listownie na adres: Dziennik Polski, al. Pokoju 3, 31-548 Kraków z dopiskiem SMAKI KRAKOWA.

Na podstawie zgłoszeń Czytelników i Internautów, Kapituła Plebiscytu dokona nominacji do drugiego etapu konkursu- głosowania.

W kapitule plebiscytu Smaki Krakowa 2016 zasiadają:

Anna Starmach - absolwentka francuskiej prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorka MasterChefa,
Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji Ed Red,
Dominika Wójciak - zwyciężczyni trzeciej edycji programu MasterChef, autorka książek kulinarnych i bloga kulinarnebezdroża.blogspot.com
Małgorzata Cetera-Bulka - Prezes Polska Press Oddział w Krakowie,
Małgorzata Nitek - z-ca Redaktora Naczelnego Dziennika Polskiego. [/b]

Smaki Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski