Wójt gminy Marek Jamborski podkreśla, że KGW kultywują dawne tradycje, co jest niezwykle cenne. Mieszkańcy tłumnie gromadzili się przy wszystkich stołach, gdzie panie częstowały ich swoimi specjałami. Jury oceniające je, z każdego stołu wybrało najsmakowitszą i tradycyjną potrawę. - Było ich dużo - jak placki z blachy, kluski szare, pieczone chleby - mówi etnograf Krystyna Reinfuss-Janusz.
Ks. Bogusławowi Zającowi, proboszczowi z Prus najbardziej smakował smalec ze skwarkami. - Bardzo delikatny, łechcący podniebienie - tak powiedział o smalcu ze stołu KGW w Luborzycy. Smalec zachwycił też Marka Zarzekę.
Z kolei Barbarze Golanko najbardziej smakowały ogórki małosolne, przygotowane przez KGW w Dojazdowie. Wszystkich jurorów zauroczyła dekoracja przed stołem z Czulic, m.in. z polnymi kwiatami, prasą do sera, maselnicą. - Nawiązałyśmy do starej tradycji, a na stół każda przygotowała smaki z dzieciństwa - mówi Bogumiła Wawro, przewodnicząca KGW. Wyróżniono też stoisko Zastowa i Dojazdowa.
WIDEO: Co Ty wiesz o Krakowie? - odcinek 8
Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto
>>> Zobacz inne odcinki CO TY WIESZ O KRAKOWIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?