MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przy tych chorobach lepiej nie jeść pieczarek. Im te grzyby mogą zaszkodzić

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Wideo
od 16 lat
Pieczarki to jedne z bezpieczniejszych grzybów, można je spożywać nawet na surowo! Pieczarki cieszą się popularnością od lat. Goszczą na naszych stołach jako dodatki do mięs, sosów i wielu tradycyjnych dań. W smaku nie przypominają grzybów leśnych i trudno je zastąpić. Niestety nie każdy powinien jeść pieczarki. Zobaczcie, kiedy je ograniczyć lub wyrzucić z diety.

Pieczarki w 90, a nawet 95% składają się z wody, dlatego przy obróbce termicznej znacznie zmniejszają objętość. Przy przyrządzaniu pieczarek warto pamiętać, aby nie dodawać do nich soli na początku przyrządzania, bo sól tylko przyśpieszy wydzielanie wody przez co stracimy cały grzybowy aromat.

Przeczytaj: W tych lasach są grzyby - tu rosną borowiki i maślaki. Leśnicy zaskoczeni: - Zaczęło się wyjątkowo szybko

Pieczarki idealnie nadają się jako dodatek do mięs, zapiekanek, pizzy, sosów i wielu innych potraw.

Grzyby te to źródłobiałka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B (takich jak niacyna, ryboflawina i kwas foliowy), minerałów (takich jak selen, miedź i potas).

Te osoby nie powinny jeść pieczarek

W galerii poniżej zebraliśmy, jakie są przeciwwskazania do jedzenia pieczarek. Oto one:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski