Producenci tradycyjnie wędzonych wędlin z Małopolski i Podkarpacia nasilają ofensywę w sprawie zablokowania unijnego rozporządzenia, które skazuje wiele zakładów na zamknięcie. Niedawno do swoich racji próbowali w Tarnowie przekonać ministra rolnictwa.
8 maja jadą 40 autokarami do Warszawy, pod Sejm, aby przekonywać, że – wbrew unijnym zakazom – polskie wędzonki są smaczne i zdrowe.
Na spotkanie z ministrem rolnictwa Markiem Sawickim do tarnowskiej delegatury urzędu wojewódzkiego przyjechała liczna delegacja zawiązanego kilka tygodni temu w Ładnej Stowarzyszenia Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie.
150 próbek
– Na Podkarpaciu pobraliśmy 150 próbek wędzonek z różnych zakładów. W 86 z nich wyniki na zawartość benzoapirenu przekraczały 2 mikrogramy na kilogram, a to pokazuje czarno na białym, że ponad 60 procent naszych produktów nie spełnia nowych norm, które mają wejść w życie 1 września – wylicza Fryderyk Kapinos, prezes Stowarzyszenia.
Skupia ono 120 zakładów z Małopolski i Podkarpacia. Niektóre z nich to typowe firmy rodzinne, zatrudniające kilka osób, ale są i tacy potentaci wśród wędzonek, jak Taurus czy Szubryt, w których pracuje po kilkaset osób.
– Jeżeli podczas kontroli okaże się, że benzoapirenu jest w danej szynce czy kiełbasie nieznacznie, ale jednak więcej niż 2 mikrogramy, to firma będzie musiała zapłacić 10 procent rocznego obrotu, a to rozłoży każdą, nawet największą na łopatki. Jeżeli odstępstw od unijnego rozporządzenia nie będzie, przedsiębiorcy zaczną zwijać interes, a ludzie stracą pracę. Nikt nie będzie ryzykował narażania się na tak dotkliwe kary – twierdzi Stanisław Jarosz, właściciel Taurusa.
Poniżej „dwóch”
Marek Sawicki obawy producentów wędzonek uważa za niepotrzebne.
– To prawda, że nie wszystkie badania wyszły poniżej „dwóch”, ale jednak jest też spora część producentów, którzy mimo wszystko mieszczą się w nowych normach. Czyli można to osiągnąć – twierdzi minister rolnictwa Marek Sawicki.
Podczas spotkania w Tarnowie minister wyjaśniał niezadowolonym producentom wędzonek, że zwrócił się już do ministra zdrowia, aby ten wystąpił do Komisji Europejskiej o zachowanie dotychczasowych norm na zawartość benzoapirenu (5 mikrogramów na kilogram), ale wyłącznie dla produktów tradycyjnych posiadających unijne i ministerialne certyfikaty.
– Jeżeli chcecie poszerzyć listę o wszystkie wędzonki, to sami przekonajcie do tego pomysłu ministra zdrowia. O ile Komisja Europejska może pójść na pewne odstępstwa w przypadku produktów o oznaczeniu regionalnym, to już szczerze wątpię w to, że uda się całkowicie zablokować wejście tego rozporządzenia w naszym kraju – twierdzi minister Marek Sawicki.
– Gdybyśmy przystali na propozycję ministra, to tylko nieliczne zakłady zostałyby objęte ochroną, a większość nadal miałaby kłopot – komentuje Fryderyk Kapinos.
Przedstawiciele stowarzyszenia wczoraj przekonywali do swoich racji ministra zdrowia. W czwartek jadą, wspólnie z producentami trzody chlewnej z całego regionu, ponownie do Warszawy. Będą pikietować przed Sejmem i częstować... wędzonkami.
KAKAO JEST BARDZIEJ TRUJĄCE
Od 1 września wchodzą w życie nowe, rygorystyczne unijne normy dotyczące zawartości substancji smolistych w wyrobach wędzonych tradycyjnymi metodami – nad paleniskiem przy użyciu drewna z drzew liściastych. Zgodnie z nimi, zawartość benzoapirenu w wędlinach nie będzie mogła przekroczyć 2 mikrogramów na kilogram, zamiast obowiązujących obecnie 5 mikrogramów.
Przepis dotknie w zasadzie tylko Polski, bo np. Niemcy zaparzają wędliny, z kolei we Włoszech, Hiszpanii czy Francji, są one suszone. Unijne rozporządzenie dotyczące zawartości benzoapirenu w wędlinach nie jest już tak restrykcyjne w odniesieniu np. do kakao, wędzonych szprotów i małż, gdzie poziom tej substancji może wynosić 5, a nawet 6 mikrogramów na kilogram.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?