Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i tartym parmezanem [PRZEPIS]

mad
Spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i tartym parmezanem.
Spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i tartym parmezanem. Fot. Katarzyna Skuta
Prawdziwa włoska carbonara wymaga składników, których nie kupimy w pierwszym lepszym sklepie. Włosi do carbonary używają sera pecorino i parmigiano, pancetty lub guanciale. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować spaghetti a la cabronara. Zobaczcie przepis!

Spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i tartym parmezanem to wariacja na temat włoskiego dania. Przepisem podzieliła się Katarzyna Skuta z Krakowa.

Składniki

  • 15 dag wędzonego boczku
  • 10-15 dag pieczarek
  • mała śmietana 30-proc.
  • żółtko
  • sól, pieprz
  • makaron spaghetti (ok. pół opakowania)
  • tarty parmezan

Wykonanie
Nastawić wodę na makaron i ugotować go zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Boczek pokroić w drobną kostkę, smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Gdy już się podsmaży, dodać drobno pokrojone pieczarki.
Dodać sól i pieprz. Smażyć aż odparuje woda z grzybów. Na patelnię wlać śmietanę 30-proc., mocno podgrzać. Rozbełtać żółtko w osobnym naczyniu. Zmniejszyć ogień pod patelnią i powoli lać żółtko intensywnie mieszając.
Polać sosem makaron, posypać serem. Podawać od razu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pomysł na obiad. Spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i tartym parmezanem [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski