Spis treści
Gdzie Polacy jedzą śniadania?
64% badanych pracujących poza domem śniadania spożywa w pracy. 28% je te śniadania w domu przed wyjściem do pracy. Zaledwie 3% spożywa je w restauracji/piekarni/barze. 1% w ogóle nie je śniadań.
Natomiast praca zdalna lub dzień wolny oznacza śniadanie w domu.
Niemalże wszyscy, którzy pracują zdalnie jedzą śniadania w domu (98%). Podobnie sytuacja wygląda w dni wolne od pracy: 93% spożywa je w domu, a 7% w restauracji/piekarni/barze.
O której Polacy jadają śniadania?
Najpowszechniejsze godziny śniadań w dniach pracujących to między 7 – 9 (50% badanych wybrała ten przedział).
1/3 spożywa śniadania później, tzn. między 9 -11. Jest też niewielka grupa porannych konsumentów, bo zaledwie 1/5, która zjada pierwszy posiłek między 5 a 7 rano.
W dni wolne od pracy akcent przesuwa się zdecydowanie na godziny późniejsze. Połowa z nas nadal spożywa śniadanie między 7 a 9, ale wzrasta liczba osób, które zabierają się do śniadania dopiero między 9 a 11.
Gdzie i kiedy niepracujący Polacy spożywają śniadania?
Badani, którzy nie pracują obecnie zawodowo śniadania jedzą w domu (98%) w godzinach między 7 a 9 (53%) lub nieco rzadziej o późniejszej porze czyli między 9 a 11.
Wyniki nie są znacząco odmienne od danych, które dotyczą osób pracujących zawodowo. Można to łatwo wyjaśnić faktem, że brak pracy zawodowej nie oznacza braku obowiązków. A to właśnie obowiązki wymuszają pewien dobowy rytm pór spania, spożywania posiłków itp.
Kanapki górą!
Na śniadanie najczęściej spożywamy to, co można szybko i łatwo przygotować czyli kanapki. Wybiera je aż 8 na 10 badanych. Na drugim miejscu pojawia się jajecznica, która jest pożywnym i ciepłym daniem na start dnia. Kolejno pod względem popularności są parówki i tosty.
Drugie śniadania prawie tak popularne, jak pierwsze
86% badanych spożywa drugie śniadanie, choć jedynie połowa spożywa je codziennie lub prawie codziennie. 43% przyznaje, że owszem jada drugie śniadania, ale tylko czasami. 14% nie spożywa w ogóle takiego posiłku.
Co jedzą dzieci w szkole na drugie śniadanie i pomiędzy posiłkami?
83% rodziców przygotowuje posiłki swoim dzieciom do szkoły.
Najczęściej są to:
- owoce (80% wskazań)
- proste kanapki z 1-3 składnikami (70%)
- musy owocowe (60%)
- ¼ dzieci zabiera też do szkoły batony, ciastka i słodkie bułki.
Idealne śniadanie, czyli jakie
W badaniu Streetcom Poland zadano też pytanie o to jak wyglądałoby idealne śniadanie gdybyśmy nie mieli ograniczeń czasowych i finansowych.
Większość wypowiedzi łączą 4 cechy:
- ciepłe
- urozmaicone
- zdrowe
- sycące.
W odpowiedziach często pojawiają się więc omlety, jajecznice, naleśniki, pankejki, owsianki, kiełbaski, owoce, warzywa . Zamiast klasycznej kajzerki czy chleba pojawiają się tutaj bajgle, bagietki i rogaliki. Jeśli jajecznica czy omlet to nie z samych jajek, ale z dodatkami np. boczek, kiełbasa, warzywa.
Do śniadania mile widziany byłby mały deser w postaci oryginalnie podanych owoców czy ciasta. Do tego smaczna kawa czy herbata z dodatkami albo świeżo wyciskany sok z owoców.
- Idealnym śniadaniem dla mnie byłby bajgiel razowy z puszystym serkiem śmietankowym, łososiem, pomidorami i sałatą lub ten sam bajgiel w towarzystwie jajka sadzonego (koniecznie z półpłynnym żółtkiem!), awokado, pomidora i papryki. Do tego filiżanka ulubionej kawy lub herbaty.
- Byłoby to śniadanie złożone z produktów z różnych krajów świata. Egzotyczne owoce, jogurty ajrany bałkańskie, przepyszne wędliny i sery z Włoch i Hiszpanii. Pyszny polski chleb na zakwasie. Zdrowe jaja przepiórcze. Wędzone ryby: łosoś, tuńczyk, halibut. A na zakończenie francuskie croissanty z nadzieniem pistacjowym. Tak by móc wszystkiego skosztować.
- Idealne śniadanie to zrównoważona kombinacja pożywnych składników, która dostarcza energii na cały dzień. Może to być np. jajecznica z warzywami, pełnoziarnisty chleb z awokado i pomidorem, jogurt naturalny z owocami i orzechami, lub płatki owsiane z mlekiem i dodatkiem świeżych jagód. Ważne jest, aby zawierało białko, zdrowe tłuszcze, węglowodany złożone i witaminy/minerały.
- Idealne śniadanie dla mnie to świeżo wypieczony chleb razowy z masłem i dżemem truskawkowym, kawa z mlekiem oraz miseczka świeżych owoców: malin, jagód, kiwi i mango. Dodatkowo, omlet z szynką, serem żółtym, pomidorami i szpinakiem byłby doskonałym uzupełnieniem.
CZYTAJ TAKŻE: U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?