Taki mamy klimat, iż przyszła najlepsza pora na zbiory szczawiu. Młode, zieloniutkie pędy rosną na każdej dzikiej łące szczególnie obficie w miejscach podmokłych i gliniastej glebie. Zielenina nad wyraz apetyczna w maju nim zacznie kwitnąć. Szczaw poznacie po kwaśnym smaku i fotografii, jakich pełno w sieci.
Teraz prosty przepis na wykwintną zupę z wiosennego szczawiu . Wpierw trzeba uwarzyć rosół. Z kurczaka, żeberek lub innego mięsiwa. Byle gotować przynajmniej godzinę. Potem warzywa, które trzymamy na ogniu do miękkości. Szczypta soli, pieprzu i angielskiego ziela ku poprawie smaku. Szczaw przeglądamy i myjemy łodyga po łodyżce, gdyż prócz ludzi uwielbiają go liczne gatunki gąsienic. Ugotowane psują wygląd potrawy. Posiekane liście dodajemy na kwadrans przed finałem, który wyznaczy zabielenie zielonej barwy zupy zasmażką z mąki i śmietany. Palce lizać!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?