Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Polityczny szczaw

Grzegorz Tabasz
Z pewną nieśmiałością chciałem wtrącić kilka słów o… szczawiu. Nieśmiało, gdyż szczaw i mirabelki za sprawą słynnej wypowiedzi z sejmowej trybuny stały się narzędziem politycznej walki.

Taki mamy klimat, iż przyszła najlepsza pora na zbiory szczawiu. Młode, zieloniutkie pędy rosną na każdej dzikiej łące szczególnie obficie w miejscach podmokłych i gliniastej glebie. Zielenina nad wyraz apetyczna w maju nim zacznie kwitnąć. Szczaw poznacie po kwaśnym smaku i fotografii, jakich pełno w sieci.

Teraz prosty przepis na wykwintną zupę z wiosennego szczawiu . Wpierw trzeba uwarzyć rosół. Z kurczaka, żeberek lub innego mięsiwa. Byle gotować przynajmniej godzinę. Potem warzywa, które trzymamy na ogniu do miękkości. Szczypta soli, pieprzu i angielskiego ziela ku poprawie smaku. Szczaw przeglądamy i myjemy łodyga po łodyżce, gdyż prócz ludzi uwielbiają go liczne gatunki gąsienic. Ugotowane psują wygląd potrawy. Posiekane liście dodajemy na kwadrans przed finałem, który wyznaczy zabielenie zielonej barwy zupy zasmażką z mąki i śmietany. Palce lizać!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski