MKTG SR - pasek na kartach artykułów

POGOTOWIE KULINARNE

Redakcja
Ziemniaki

*Ziemniaki szybciej się ugotują i będą miały lepszy smak, jeżeli do gotowania dodamy trochę tłuszczu i zielonej cebulki. Łyżeczka margaryny, dodana do gotowania ziemniaków, znacznie przyspieszy sam proces.
*Aby w trakcie gotowania ziemniaków nie kipiała woda należy dodać do niej odrobinę tłuszczu.
*Ponieważ ziemniaki młode różnią się od starych zawartością skrobi należy gotować je inaczej, stare wkłada się do zimnej wody, młode wrzuca do wrzątku.
*Gdy przygotowujemy ziemniaki na sałatkę, pamiętajmy, aby po ugotowaniu i odlaniu wody studzić je pod przykryciem. Zachowają wtedy wilgoć i będą smaczniejsze.
*Ziemniaki ugotowane w łupinach należy obierać, gdy są jeszcze ciepłe, wtedy łatwiej zdjąć skórkę.
*Ziemniaki w skórkach nie popękają, jeśli do wody, w której się gotują, dodamy ocet.`
*Puree ziemniaczane będzie smaczniejsze, jeżeli dodamy do niego podczas gotowania cebulę startą na tarce, a po ubiciu ziemniaków, tarty żółty ser lub zioła.
*Jeśli chcemy, aby smażone ziemniaki były chrupiące, posólmy je pod koniec smażenia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski