Lato 2017. Przepisy na pyszne i łatwe potrawy [ZDJĘCIA]
Tortilla z grillowanymi warzywami
Ciasto: 2 szklanki mąki, 3-4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli, 100-120 ml ciepłej wody.
Farsz: 1 bakłażan, 1 cukinia, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 2 ząbki czosnku, świeży tymianek, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z solą, dodaj wodę i oliwę, ciasto wyrabiaj aż stanie się elastyczne, im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym będzie miało w sobie więcej pęcherzyków powietrza, czyli będzie lżejsze, więc warto się potrudzić. Ciasto podziel na 4-6 porcji. Każdą z nich wałkuj na cienki placek, a następnie podpiekaj na patelni bez tłuszczu około 40 sekund z każdej strony. Warzywa pokrój w cienkie plastry, grilluj na patelni, a następnie przełóż do naczynia, posyp tymiankiem, posiekanym czosnkiem, oliwą, dodaj też sól i pieprz, odstaw na min. 15 minut. Warzywa kładź na tortilli (możesz też dodać sery, np. mozarellę albo fetę) i zwijaj tak, aby farsz nie wyciekał. Całość zawiń w folię i w drogę!