Pieczony bakłażan z **pęczakiem**
Składniki:
2 bakłażany,
100g pęczaku,
200g pomidorków koktajlowych,
natka pietruszki,
150g sera feta,
oliwa z oliwek,
sok z cytryny,
100g czarnych oliwek,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany przekrój, natnij delikatnie nożem, posyp solą, odczekaj 20 minut, bakłażany opłucz, następnie włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Warzywa piecz około 30 minut, po tym czasie wydrąż łyżką środek, ostudź. Ugotowany pęczak wymieszaj z pokrojoną pietruszką, pomidorkami, fetą, oliwkami, dodaj oliwę, sól, pieprz, Wydrążone bakłażany napełnij pęczakie i gotowe.
Roladki z **bakłażana**
Składniki:
2 bakłażany,
300g ricotty,
świeży tymianek,
150g szynki parmeńskiej,
ząbek czosnku,
100g orzeszków piniowych,
800ml passaty pomidorowej,
70g parmezanu,
świeża bazylia
Przygotowanie:
Bakłażana pokrój w plastry, zgrilluj na patelni. Ricottę wymieszaj z tymiankiem, solą pieprzem. Na plaster bakłażana połóż plaster szynki, dodaj warstwę sera, całość zwiń w roladkę. Passatę dopraw do smaku, dodaj zmiażdżony czosnek, zagotuj. Do gotującego sosu dodaj roladki, gotuj przez kilka minut, podawaj z orzeszkami piniowymi i parmezanem oraz bazylią.
Pasta bakłażanowa z **granatem **
Składniki:
2 bakłażany,
3 ząbki czosnku,
4 łyżki pasty tahini,
sok z cytryny,
szczypta kminu rzymskiego,
oliwa z oliwek,
natka pietruszki,
pestki granatu
Przygotowanie:
Bakłażany piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni, odwracaj od czasu do czasu. Skórka powinna być mocno przypieczona. Pozbądź się skóry, miąższ bakłażana zmiksuj z pieczonym czosnkiem, dodaj tahini, kmin, sok z cytryny, oliwek z oliwek, dopraw do maku. Podawaj z pestkami granatu i natką pietruszki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?