Obydwie grupy pewnie w okolicach lipca jadły cukinię, poszukując w internecie pomysłów, jak w kolejnych dniach ugryźć obfite plony. Jeden niepozorny krzaczek owocuje bowiem jak szalony i czasem trudno nadążyć z konsumpcją.
W moim rodzinnym domu powstawały cukiniowe ciasta, bigosy, sałatki i placki we wszystkich możliwych kombinacjach. W cukiniowym temacie czuję się więc jak ryba w wodzie. Zanim jednak przystąpię do przepisów, trochę się powymądrzam.
Cukinia najsmaczniejsza jest wtedy, kiedy jest tak mała, jak to tylko możliwe. Zacznijmy od początku, a więc od cukiniowych kwiatów, które są moim ulubionym przysmakiem. Dzielą się na męskie i żeńskie. Męskie to te chwiejące się na łodydze, żeńskie zakończone są maleńką, dopiero co zawiązaną cukinią i te właśnie są najsmaczniejsze.
Wystarczy do środka kwiatu włożyć łyżkę twarożku doprawionego solą i pieprzem, zanurzyć kwiat w cieście naleśnikowym i szybko usmażyć. Poezja! Jeśli cukinia urosła już trochę większa, trzeba uważnie pilnować, by nie przerosła.
Zbyt duża będzie twarda, sucha i pełna niesmacznych pestek, które i tak trzeba będzie usunąć, wyrzucając połowę warzywa. Dlatego bez względu na to, czy jesteś cukiniowym hodowcą, czy kupujesz cukinię na placu, wybieraj okazy nie większe niż 20 cm. Taką cukinię możesz jeść codziennie, nawet na surowo!
Cukiniowe tagliatelle
(dla czterech osób)
czas przygotowania: 30 minut
Składniki: 4 średnie cukinie, 2 łyżki pesto bazyliowego, 2 łyżki oliwy
Przygotowanie: Cukinie umyj i pokrój obieraczką do warzyw na długie wstążki przypominające makaron tagliatelle. Pesto wymieszaj z oliwą i delikatnie wmieszaj w cukiniowe wstążki. Odstaw do lodówki na pół godziny. Podawaj na letni, lekki obiad.
Masełko cukiniowe
czas przygotowania: 30 minut
Składniki: 6 kolorowych młodych cukinii, 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 2 ząbki czosnku, sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie: Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól, by szybciej puściła sok, i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij w dłoniach z nadmiaru soku. Czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach i rozetrzyj ze szczyptą soli na pastę. Rozgrzej masło i oliwę na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż 2 minuty, pilnując, by się nie zrumienił. Dodaj cukinię, dopraw ją solą i pieprzem i powoli podgrzewaj, cały czas mieszając, aż się skarmelizuje. Potrwa to ok. 20-30 minut. Masło cukiniowe przełóż do słoika. Możesz je przechowywać w lodówce przez miesiąc.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?