Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Menu na Wielki Post

Ania Starmach
Życie ze smakiem. Doceniam Wielki Post, głownie dlatego, że podczas tych 40 dni nagle dostrzegamy produkty wcześniej niezauważane. Ktoś bowiem zapyta, cóż może być niezwykłego w śledziach, ziemniakach? Odpowiem: wszystko! A najlepiej, jeśli te produkty ze sobą połączycie! Kto nie wierzy niech spróbuje!

Pieczone ziemniaki i śledzie w oleju lnianym

Składniki:
500 g filetów śledziowych, 100 ml oleju lnianego, 1 duża cebula lub 2 małe, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka octu z białego wina, 3 liście laurowe, 6 ziaren czarnego pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, 4 duże upieczone ziemniaki

Przygotowanie:
Filety śledziowe namoczyć w wodzie na 3-4 godziny. Po tym czasie wodę wylać, filety osuszyć. Każdy pokroić na 3 części. Cebulę posiekać w pióra, posypać solą, dodać ocet winny i sok z cytryny. Odstawić na 30 minut. W słoiku włożyć warstwowo filety, cebulę i przyprawy. Zalać olejem lnianym. Szczelnie zamknąć i odłożyć do lodówki. Śledzie najlepsze są po 4-5 dniach. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Zapiekanka ziemniaczana ze śledziem

Składniki:
6 filetów śledziowych matjas, 700g ziemniaków, 250ml śmietanki 30%, 1 cebula, sól, pieprz, masło, 4 suszone grzyby, 100g tartego żółtego sera

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, następnie pokrój w plasterki. Grzyby namocz w zimnej wodzie a gdy zmiękną odsącz, pokrój w plasterki i zagotuj ze śmietanką, dopraw ją do smaku. Cebule pokrój drobno i zeszklij na maśle, śledzie pokrój w cienkie paseczki. W żaroodpornej formie ułóż warstwę ziemniaków, następnie warstwę śledzi, warstwę cebuli, warstwę ziemniaków, warstwę śledzi, warstwę ziemniaków, całość zalej śmietanką i posyp żółtym serem. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Placki ziemniaczane ze śledziami

Składniki:
500g ziemniaków, sól, pieprz, olej do smażenia, 200g filetów śledziowych, 2 jabłka, 1 czerwona cebula, sok z cytryny, natka pietruszki, 100ml kwaśnej śmietany

Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzyj na tarce, odsącz z nadmiaru wody, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Łyżką nakładaj małe porce tartych ziemniaków, rozpłaszcz je, aby szybciej się usmażyły. Smaż z obu stron na złoty kolor. Śledzie (wcześniej wymoczone w wodzie lub w mleku) pokrój w drobną kostkę. Podobnie pokrój cebule i jabłka. Wymieszaj te składniki w misce dodając śmietanę, sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Usmażone placuszki podawaj ze śledziową sałatką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski