Pieczone ziemniaki i śledzie w oleju lnianym
Składniki:
500 g filetów śledziowych, 100 ml oleju lnianego, 1 duża cebula lub 2 małe, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka octu z białego wina, 3 liście laurowe, 6 ziaren czarnego pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, 4 duże upieczone ziemniaki
Przygotowanie:
Filety śledziowe namoczyć w wodzie na 3-4 godziny. Po tym czasie wodę wylać, filety osuszyć. Każdy pokroić na 3 części. Cebulę posiekać w pióra, posypać solą, dodać ocet winny i sok z cytryny. Odstawić na 30 minut. W słoiku włożyć warstwowo filety, cebulę i przyprawy. Zalać olejem lnianym. Szczelnie zamknąć i odłożyć do lodówki. Śledzie najlepsze są po 4-5 dniach. Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Zapiekanka ziemniaczana ze śledziem
Składniki:
6 filetów śledziowych matjas, 700g ziemniaków, 250ml śmietanki 30%, 1 cebula, sól, pieprz, masło, 4 suszone grzyby, 100g tartego żółtego sera
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, następnie pokrój w plasterki. Grzyby namocz w zimnej wodzie a gdy zmiękną odsącz, pokrój w plasterki i zagotuj ze śmietanką, dopraw ją do smaku. Cebule pokrój drobno i zeszklij na maśle, śledzie pokrój w cienkie paseczki. W żaroodpornej formie ułóż warstwę ziemniaków, następnie warstwę śledzi, warstwę cebuli, warstwę ziemniaków, warstwę śledzi, warstwę ziemniaków, całość zalej śmietanką i posyp żółtym serem. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Placki ziemniaczane ze śledziami
Składniki:
500g ziemniaków, sól, pieprz, olej do smażenia, 200g filetów śledziowych, 2 jabłka, 1 czerwona cebula, sok z cytryny, natka pietruszki, 100ml kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzyj na tarce, odsącz z nadmiaru wody, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Łyżką nakładaj małe porce tartych ziemniaków, rozpłaszcz je, aby szybciej się usmażyły. Smaż z obu stron na złoty kolor. Śledzie (wcześniej wymoczone w wodzie lub w mleku) pokrój w drobną kostkę. Podobnie pokrój cebule i jabłka. Wymieszaj te składniki w misce dodając śmietanę, sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Usmażone placuszki podawaj ze śledziową sałatką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?