Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Inspirowane zieloną herbatą

Ania Starmach
Dziś kulinarnych inspiracji ciąg dalszy. Wprawdzie wróciłam już z urlopu, ale przywiozłam ze sobą tyle książek, przypraw i pomysłów na dania, że tak naprawdę myślami jestem cały czas bardzo, bardzo daleko.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2015":

Jako że z mojego pobytu na Sri Lance przyjechałam z walizką wypełnioną po brzegi herbatą, to już w Polsce myślałam jakbym ją mogła wykorzystać do… gotowania! I tak powstały przepisy na herbaciane ciasto, mus ale też bulion z łososiem… Oryginalnie ale przed wszystkim bardzo smacznie.

ŁOSOŚ W BULIONIE Z ZIELONEJ HERBATY

Składniki: 500g filetu z łososia bez skóry, 800ml wody, 2 łyżki zielonej herbaty w liściach, dobrej jakości, 4 szalotki, 1 limonka, 1 papryczka chili, kawałek imbiru, 500g szpinaku baby, 2 jajka ugotowane na półtwardo, 1 marchewka, 30 ml jasnego sosu sojowego, 2 łyżki jasnego miodu, kiełki lucerny
Przygotowanie:Herbatę zaparz we wrzątku, dodaj posiekane szalotki, imbir, chili, miód, sok z limonki, sos sojowy, gotuj na małym ogniu przez kilka minut, dodaj łososia pokrojonego w kwadraty, gotuj przez 5 minut. Szpinak nałóż do głębokich talerzy, dodaj rybę, zalej przecedzonym bulionem, dodaj przekrojone jajka i startą na tarce marchewkę oraz kiełki.

MUS Z ZIELONEJ HERBATY Z POMARAŃCZĄ

Składniki: 50g zielonej herbaty, 400ml śmietanki 36%, 200ml mleka, 100g cukru, 1 łyżka żelatyny, 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, garść świeżej mięty
Przygotowanie: Herbatę zagotuj z mlekiem i śmietanką, odcedź. W mleku rozpuść cukier, dodaj napęczniałą żelatynę, wymieszaj. Masę przelej do szklaneczek, dodaj pokrojoną w kostkę skórę pomarańczową, schładzaj przez noc w lodówce, podawaj z miodem i świeżą miętą.

CIASTO BAKALIOWE Z HERBATĄ

Składniki: 3 jajka, 150g masła, 300g mąki, 150g ciemnego cukru, 150g rodzynek, 100g suszonych moreli, 70g suszonej żurawiny, 70 suszonych fig, 70g suszonych daktyli, 70g orzechów włoskich, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20g czarnej herbaty, szczypta: cynamonu, kardamonu, mielonego imbiru
Przygotowanie:Bakalie pokrój w drobną kostkę, herbatę zaparz w szklance wody, bakalie namocz w herbacie, ostudź. Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka, stopniowo dodawaj mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masę wymieszaj z bakaliami, przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smaki Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Inspirowane zieloną herbatą - Plus Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski