Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dyniove love

Dominika Wójciak
Zastanawiając się, jaki miesiąc roku lubię najbardziej, nie umiem zdecydować. W maju oddam wszystko za szparagi, w sierpniu za pomidory, a wrzesień ubóstwiam za dynie. Lubicie dynie? Ja absolutnie je uwielbiam. To moje słońce na stole, warzywo, dzięki któremu jestem w stanie przetrwać zimę jako tako.

Dynia jest pyszna i niesprawiedliwie jest ją posądzać o mdły smak i nijakość. Ostatnie, co można powiedzieć o tym boskim warzywie, to to, że jest to monotonne, nudne i mdłe. Z dyni można zrobić wszystko, począwszy od owsianki, przez pankejki, niezliczone sałatki, makarony i risotta, po wyśmienite desery.

Dyniowe korzenne latte (2 porcje)

Składniki: 4 łyżki musu dyniowego, ½ łyżeczki przyprawy do piernika, chai masali albo mieszanki ulubionych korzennych przypraw (cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa), 1 łyżka miodu (lub mniej, do smaku), 500 ml mleka (krowiego lub roślinnego), 2 mocne espresso

W rondelku podgrzej na wolnym ogniu mus z przyprawami i syropem klonowym. Mleko podgrzej i spień. Odłóż pianę do ustabilizowania, a gorące mleko przelej do dyniowego puree. Doprowadź wszystko do pożądanej temperatury i przelej do szklanek. Na wierzchu wyłóż warstwę mlecznej piany. Powoli wlej gorące espresso, warstwa piany sprawi, że kawa nie rozwarstwi się, tylko ładnie oddzieli od reszty, tworząc warstwy. Miejsce po wlewaniu kawy przykryj pianą i posyp ją cynamonem lub przyprawą korzenną. Podawaj od razu.

Risotto dyniowe z masłem szałwiowym (4 porcje)

Składniki: 2 łyżki masła, 1 biała cebula, 200 g posiekanej w kostkę dyni lub musu dyniowego, 300 g ryżu do risotto, 100 ml białego wytrawnego wina, 1,5 l bulionu warzywnego lub wody, 2 łyżki serka mascarpone, 4 łyżki startego parmezanu, sól, świeżo mielony czarny pieprz

Masło szałwiowe: 3 łyżki masła, 1 garść listków szałwii

Na patelni rozpuść masło i dodaj posiekaną drobno cebulkę. Zeszklij ją na wolnym ogniu, pilnując, by się nie zrumieniła. Dodaj ryż i smaż chwilę razem, aż ziarenka dokładnie pokryją się tłuszczem. Dodaj posiekaną dynię albo mus dyniowy, dopraw solą i pieprzem i podgrzewaj razem 2 minuty. Zwiększ ogień, wlej wino, dokładnie wymieszaj i zaczekaj, aż odparuje. Wtedy wlej ½ szklanki bulionu i gotuj risotto na wolnym ogniu, często mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Wtedy wlej kolejną porcję bulionu. Powtarzaj czynność, aż bulion się skończy, a ryż będzie kremowy na zewnątrz i lekko twardy w środku. Wtedy dodaj mascarpone i połowę parmezanu i dokładnie wymieszaj. W międzyczasie usmaż na maśle listki szałwii. Risotto podawaj z pozostałym parmezanem i masełkiem szałwiowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski