Kolorowe kanapki smakowały wszystkim. Dzieci bawiły się tak samo dobrze podczas spożywania posiłku, jak i jego przyrządzania. FOT. ARCHIWUM
ŚLEDZIEJOWICE. Uczniowie Szkoły Podstawowej kreują modę na... długie życie
Swoiste warsztaty kulinarne zorganizowano w ramach ogólnopolskiego projektu edukacyjnego "Zdrowe śniadanie daje moc", który prowadzi Fundacja Banku Ochrony Środowiska. Celem tej akcji jest kształtowanie u najmłodszych dobrych nawyków żywieniowych oraz promocja zdrowego i aktywnego stylu życia.
Okazją do warsztatów był obchodzony 8 listopada Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (European Day of Healthy Food and Cooking). Ustanowiono go w 2007 roku z inicjatywy ówczesnego komisarza ds. zdrowia i polityki konsumenckiej Unii Europejskiej , Markosa Kyprianou. Święto to jest popularne głównie w zachodniej Europie, ale coraz częściej obchodzi się jew różny sposób także w Polsce. A promuje je właśnie w ramach programu "Aktywnie po zdrowie"akcja Fundacji Banku Ochrony Środowiska.
- Nasi uczniowie dobrze wiedzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dzięki niemu mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i nie brak im sił do zabawy. Zwiększaniu świadomości dzieci odnośnie prawidłowych nawyków żywieniowych służą też akcje "Owoce w szkole" i "Szklanka mleka", dzięki którym uczniowie dostają kilka razy w tygodniu świeże mleko, warzywa i owoce - zaznacza Magdalena Luraniec, wicedyrektorka SP w Śledziejowicach.
Trwająca teraz w szkole promocja zdrowego odżywania nie jest pierwszą tego rodzaju akcją. Przed rokiem ta placówka oświatowa brała udział w programie "Czas na zdrowie" i odniosła sukces nie tylko w upowszechnaniu zasad zdrowego stylu życia wśród uczniów i ich rodziców. W związanym z tym przedsięwzięciem konkursie, szkoła ze Śledziejowic zajęła siódme miejsce w Polsce, wyprzedzając prawie 200 innych podstawówek uczestniczących w projekcie.
W Śledziejowicach zorganizowano wtedy m.in. Happening Zdrowia. W szkole powstała też grupa nazwana "Eko-jadki", która do dziś kreuje modę na zdrowie wśród uczniów i mieszkańców.
Co radzą eko-jadki? Bądź codziennie aktywny fizycznie, bo ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę. Spożywaj każdego dnia przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych, takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery. Jedz codziennie dwie porcje produktów z grupy - mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce. Ograniczaj spożycie tłuszczów (w szczególności zwierzęcych) oraz cukru, słodyczy i słodkich napojów, a także - odstaw solniczkę. I jeszcze: pij codziennie dużą ilość wody.
(JOL)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?