Młodzież "ekonomika" w pokazie mody Fot. Magdalena Uchto
Przypomniała, że popularnością cieszy się kierunek "technik ekonomista". Szkoła organizuje także nabór do Technikum Handlowego i - po raz drugi - do Technikum Geodezyjnego. Nowym kierunkiem jest "technik żywienia i usług gastronomicznych" utworzony na bazie dotychczasowego Technikum Technologii Żywności. - Ten nowy zawód daje wszechstronne umiejętności w branży gastronomicznej i żywieniowej. Jest poszukiwany w Polsce i UE - informowała dyr. Marzena Samborska.
Po raz pierwszy w Zasadniczej Szkole Zawodowej, poza klasą wielozawodową, utworzona zostanie kształcąca kucharzy. Zajęcia praktyczne będą sie odbywać w zakładach gastronomicznych. Dyrektorka zwracała uwagę, że po ukończeniu ZSZ można uzupełnić wykształcenie w działającym przy szkole LO dla Dorosłych. - Wybór szkoły ponadgimnazjalnej to duża odpowiedzialność - zauważyła dyr. Samborska. Uczniowie kształcący się w ZS nr 1 zdają maturę oraz egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe.Podczas Dnia Otwartego przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego - przewodnicząca Ewelina Duniec i wiceprzewodniczący Radosław Kowalski - w prezentacji multimedialnej pokazali migawki z życia szkoły.
(MAU)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?