Fot. Anna Kaczmarz
Produkty regionalne
Wczoraj w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej ukazało się rozporządzenie dotyczące wniosku o rejestrację obwarzanka krakowskiego jako produktu regionalnego objętego unijną ochroną. Jeżeli w ciągu pół roku nikt nie zgłosi zastrzeżeń, popularny w Krakowie pierścień zostanie zarejestrowany przez UE jako "chronione oznaczenie geograficzne".
- Kiedy nazwa "obwarzanek krakowski" zostanie zarejestrowana będą mogli się nią posługiwać się jedynie producenci, którzy przestrzegają określonych wymogów dotyczących produkcji - podkreśla Julita Dąbrowska z IJHARS. - Będą to ci producenci, którzy wystąpili z wnioskiem o przeprowadzenie odpowiedniej kontroli i pomyślnie ją przejdą. Otrzymają wtedy świadectwo jakości (wydawane przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych) lub certyfikat zgodności (wydawany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą). Julita Dąbrowska przyznaje, że może dojść do sytuacji, w której jakaś piekarnia nie będzie miała certyfikatu, ale będzie posługiwała się nazwą "obwarzanek". - Świadectwa upoważniające do produkcji rogala świętomarcińskiego otrzymało w ubiegłym roku ok. 120 producentów. Gdy byliśmy w Poznaniu 11 listopada, inni sprzedawali po prostu rogale, bo i tak taka nazwa jest tam jednoznacznie kojarzona z rogalem świętomarcińskim - przypomina Julita Dąbrowska.
- Nie wierzę, by ktoś zdecydował się na posługiwanie się nazwą obwarzanek, bo jest on jednoznacznie kojarzony z Krakowem, ale tak naprawdę będzie to można sprawdzić dopiero w praktyce - mówi Kazimierz Czekaj, piekarz z Zabierzowa, który bardziej obawia się, że jakiś kraj wniesie sprzeciw wobec rejestracji obwarzanka.
Pierwsze wzmianki o tym wypieku można znaleźć w rachunkach dworu króla Władysława Jagiełły i królowej Jadwigi. W 1611 r. cech piekarzy miał prawo decydowania o tym, kto może produkować obwarzanki, po 1802 r. producentów losowano, ale 50 lat później obwarzanki mógł wytwarzać każdy piekarz. Jeszcze po II wojnie obwarzanki sprzedawano z koszy wiklinowych, obecnie sprzedawany jest głównie z wózków.
(GEG)
Obwarzanek krakowski
Kształt: owalny z otworem w środku; faktura: sploty w formie spirali; średnica: od 12 do 17 cm; grubość splotu: od 2 do 4 cm; waga: od 80 do 120 g; kolor: od jasnozłocistego do jasnobrązowego z wyraźnym połyskiem; dekoracje: sól, sezam, mak, czarnuszka, posypka ziołowa, mieszanka przypraw. To tylko część wymagań, jakie powinien spełniać obwarzanek krakowski. Kiedy zostanie on objęty unijną ochroną, każdy produkt niezgodny z tymi wymaganiami nie będzie mógł nosić nazwy obwarzanek krakowski. Obecnie każdego dnia sprzedaje się w Krakowie i okolicach ok. 150 tys. obwarzanków. Czy po zarejestrowaniu tradycyjnego wypieku przez Unię Europejską ta liczba nie zmniejszy się? (GEG)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?