Fot. Ingimage
Listę przedsiębiorców, którzy wykorzystywali niejadalną sól używaną głównie w przemyśle chemicznym, energetycznym, a także do zimowego utrzymywania dróg opublikowała Fundacja Pro-Test. Dane pochodzą od Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
W piśmie przesłanym do Fundacji GIS podkreśla, że wszystkie restauracje, piekarnie i cukiernie kupowały sól oznaczoną jako spożywczą, a nie przemysłową, a zatem "dokonywały zakupów w dobrej wierze".
Wśród 646 przedsiębiorstw, które używały nielegalnie wprowadzonej na rynek spożywczy soli przemysłowej, znalazło się 6 firm z Małopolski: jedna z Czchowa, dwie z Gorlic i trzy z Krakowa, w tym dostarczająca jedzenie do szpitali, uzdrowisk i ośrodków pomocy społecznej.
GIS uspokaja jednak, że szczegółowe badania wykluczyły, by spożycie żywności z zafałszowaną solą stanowiło zagrożenie dla zdrowia albo życia.
Opublikowana przez fundację Pro-Test lista przedsiębiorstw używających soli przemysłowej obejmuje jedynie piekarnie, cukiernie, restauracje i firmy cateringowe. Nie znaleźli się na niej producenci wyrobów mięsnych, mleczarskich i przetwórstwa rybnego, ponieważ takich danych nie udostępnił Fundacji Główny Inspektorat Weterynarii.
GIW opublikował jedynie listę firm, które dystrybuowały sól przemysłową. To dwa przedsiębiorstwa z miejscowości Chełmce (woj. kujawsko-pomorskie) i jedna z Książ Wielkopolskich. Firmy te zafałszowaną sól mogły sprzedawać przez lata.
Do tej pory w związku z tą sprawą zatrzymano pięć osób, które usłyszały zarzut wprowadzenia do obrotu środka spożywczego szkodliwego dla zdrowia lub życia człowieka, za co może grozić do pięciu lat więzienia.
(MAPI)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?