Kto w listopadzie, mimo oczywistych wątpliwości przystąpił do przygotowania ciasta na staropolski piernik, ten wie, o czym mowa. Beatka, którą znam od lat, wczoraj zadała mi na początek dnia kluczowe pytanie, budzące mnie nie tylko ze snu codziennego, ale także z zimowego letargu. Brzmiało ono: „co dalej z piernikiem?” Ciąg dalszy, piernikowych poczynań, zapowiedziany w listopadzie, obiecany na po 10 grudnia następuje właśnie dziś, na szczęście do Wigilii jeszcze caluteńki tydzień, Wasze pierniki są więc uratowane! A zatem do dzieła! Wasze ciasto na piernik, dojrzało już odpowiednio, choć za rok wstawcie je nieco wcześniej, nawet w ostatni weekend października. Powinno być teraz dosyć gęste i plastyczne, mocno aromatyczne.
Ciasto powinno dojrzewać jeszcze po upieczeniu, dlatego wielkie piernikowe pieczenie zaplanujcie na 7-5 dni przed Wigilią. Na bazie ciasta, możecie popełnić jeden wielki piernik, który następnie polecam przełożyć dobrym powidłem śliwkowym, a jeszcze lepiej takim z czarnej porzeczki, a potem odłożyć, by lekko zwilgotniał.
Na dzień przed Wigilią dobrze taki piernik polać polewą z gorzkiej czekolady. Będzie wyśmienity! Drugim sposobem są małe pierniczki, a żeby je wykonać, należy część ciasta cienko rozwałkować, solidnie podsypując mąką w trakcie wałkowania. Gdy placek osiągnie grubość 0,5 cm, można spokojnie wycinać co wymyślniejsze kształty i piec je w 170-180 st. C przez około 15 minut aż lekko urosną.
Warto posmarować je przed pieczeniem żółtkiem rozbełtanym z dwiema łyżkami mleka, dzięki czemu pierniczki będą ślicznie błyszczały. Po wystudzeniu można je oczywiście kreatywnie ozdobić, tu można popuścić wodze fantazji i umalować je, jak nam się żywnie spodoba. Ach i jeszcze jedno, gotowe pierniczki niech leżakują w puszce lub słoju z ćwiartką jabłka, które cudnie je nawilży. Pamiętajcie jedynie, by podmieniać jabłko co 1-2 dni, by nie dopuścić do powstania pleśni. To co? Pozostaje mi jedynie życzyć Wam udanych pierników i spokojnych świąt!
PIERNIK STAROPOLSKI
( cd. - pieczenie)
Piecz na 5-7 dni przed świętami. Ciasto podziel na 3 równe części. Przygotuj 3 blachy, każda o wymiarach ok. 35 x 25 cm. Wyłóż je papierem do pieczenia i posmaruj masłem. Każdą z części piernika rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, wyłóż na blaszkę i wyrównaj. Piecz w temperaturze 170 st. C przez 15-20 minut. Piernik mocno rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Wyjmij, przestudź i przełóż powidłem lub dżemem z czarnej porzeczki. Odstaw, by dojrzał, tuż przed Wigilią polej polewą z roztopionej gorzkiej czekolady.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?