MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Peklowanie golonki

Włodzimierz Jurasz
Fakty TVN odtrąbiły wielki sukces. Po długich staraniach Unia Europejska pozwoliła nam jadać peklowaną golonkę. To znaczy - wyłączyła to danie, popularne zwłaszcza w Wielkopolsce, z listy produktów objętych szczególnie rygorystycznymi przepisami żywieniowymi.

Autorzy materiału uznali to za wielki sukces europosła PO Adama Szejnfelda, który długi czas starał się o wspomniane wyłączenie. Ja nazwałbym ten przypadek raczej klęską UE. Nie, nie dlatego, że ważne organa Wspólnoty uległy presji naszego europarlamentarzysty i z Adamem Szejnfeldem przegrały, a dlatego, że w ogóle się problemem peklowania golonki zajęły. Pomijając wszystko inne, ewentualny zakaz peklowania (cokolwiek by „peklowanie” miało oznaczać) można spokojnie wyinterpretować jako ograniczanie tak ukochanej przez unijne organa ludzkiej wolności.

A tak na marginesie - problem golonki wkrótce na unijne forum powróci. Jakby na to nie patrzeć, golonka, nawet niewypeklowana, w najmniejszym nawet stopniu nie jest halal…

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski