Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Omlet z warzywami i francuskie naleśniki ze szparagami, czyli pomysły na letnie dania [PRZEPISY]

mad
Łączenie  sezonowych warzyw z jajkami to sposób na posiłek smaczny, zdrowy i prosty do przyrządzenia dla każdego. Na zdjęciu omlet z warzywami.
Łączenie sezonowych warzyw z jajkami to sposób na posiłek smaczny, zdrowy i prosty do przyrządzenia dla każdego. Na zdjęciu omlet z warzywami. Fot. materiały prasowe
Jaja to prawdziwe skarbnice substancji odżywczych. Jeśli połączymy je ze świeżymi warzywami, mamy prosty sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Szczególnie o tej porze roku takie dania są nie tylko zdrowe, ale wyjątkowo smaczne. Wystarczy kilka jajek, szczypiorek, koperek, pietruszka, rzodkiewka lub szparagi i błyskawicznie wyczarujemy potrawy, które równie szybko znikną z talerzy. Zobaczcie przepisy na omlet z warzywami i francuskie naleśniki ze szparagami.

Połówka jajka posypana pokrojonym szczypiorkiem z niewielkim dodatkiem majonezu to klasyczny przysmak. Jednak to niejedyny sposób na kreatywne wykorzystanie sezonowych warzyw w jadłospisie jajkożercy.

- Łączenie sezonowych warzyw z jajkami to sposób na posiłek smaczny, zdrowy i prosty do przyrządzenia dla każdego – mówi Tomasz Jokiel, ekspert firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Jajko w połączeniu z warzywami to porządna dawka witamin i minerałów. Takie danie uwalnia więcej kartenoidów, czyli przeciwutleniaczy. A te chronią przed rakiem i schorzeniami układu krążenia.

Omlet z warzywami – śniadanie idealne [PRZEPIS]

Omlet z warzywami – śniadanie idealne.
Omlet z warzywami – śniadanie idealne. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 cebula dymka
  • szczypiorek
  • świeże zioła (np. oregano, bazylia)
  • dwa plasterki szynki
  • szczypta soli
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 łyżka zielonego groszku
  • masło do smażenia

Wykonanie
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy mikserem lub trzepaczką ręczną, dodając szczyptę soli. Dodajemy żółtka oraz łyżkę mąki pszennej, całość mieszamy na gładką masę. Na koniec wsypujemy posiekane zioła oraz szczypiorek i delikatnie mieszamy. Wylewamy puszystą masę jajeczną i smażymy na małym ogniu pod przykryciem z obu stron przez około 5 minut. Osobno na patelni podsmażamy szynkę, następnie mieszamy z groszkiem i pokrojoną w ćwiartki rzodkiewkę. Farsz wykładamy na omlet i składamy na pół. Podajemy z pieczywem.

Francuskie naleśniki ze szparagami – pomysł na pyszny obiad lub kolację [PRZEPIS]

Francuskie naleśniki ze szparagami – pomysł na pyszny obiad lub kolację.
Francuskie naleśniki ze szparagami – pomysł na pyszny obiad lub kolację. Fot. materiały prasowe

Składniki na ciasto:

  • 2 jaja
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 125 g mąki
  • szczypta soli
  • 40 g rozpuszczonego masła

Składniki na farsz:

  • 1 wiązka zielonych szparagów
  • szynka parmeńska
  • twardy żółty ser

Wykonanie
Jaja łączymy z płynnymi składnikami i miksujemy przy użyciu malaksera. Do tak przygotowanych jajek dodajemy partiami przesianą mąkę, a na koniec rozpuszczone masło. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Zanim przystąpimy do smażenia, całość należy ponownie wymieszać. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Od szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy w osolonej i lekko posłodzonej wodzie przez ok. 5 minut (w zależności od grubości szparagów). Wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i odsączamy. Na naleśniku układamy plaster szynki, po 2-3 szparagi, posypujemy startym żółtym serem, a następnie zawijamy w rulon. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy zwinięte naleśniki. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez ok. 20 minut. Naleśniki można zapiekać z sosem beszamelowym lub podawać polane sosem holenderskim.

Szukasz pomysłu na letni obiad? Polecamy:

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Omlet z warzywami i francuskie naleśniki ze szparagami, czyli pomysły na letnie dania [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski