Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nic się nie zmarnuje! Gdzie w Krakowie są lodówki, do których można oddać jedzenie?

Agnieszka Aulich
Agnieszka Aulich
Jadłodzielnia pomoże nam nie marnować jedzenia
Jadłodzielnia pomoże nam nie marnować jedzenia Magiczny Kraków
Narzekamy, ale na jedzeniu nie oszczędzamy. Towarzyskie i rodzinne spotkania to także suto zastawiony stół i biesiadowanie w gronie przyjaciół. Zadbajmy o to, by nic się nie zmarnowało. Są miejsca, gdzie możesz zostawić żywność, której nie zjecie, a potrzebujący skorzystają. Nic się nie zmarnuje. Ty też możesz być zero waste, a my podpowiadamy, jak to zrobić.

Spis treści

Wystawny stół i tony jedzenia, którego po prostu nie da się przejeść – w wielu polskich domach właśnie tak wyglądają święta i towarzyskie imprezy.

Często zdarza się, że nawet jeśli nie szykowaliśmy dużo, z pewnością zostały nam resztki, którymi nie warto się zamęczać i zjadać na siłę. Nie służy to ani zdrowiu, ani nam.

Często zdarza się, że nawet jeśli nie szykowaliśmy dużo, z pewnością zostały nam resztki, którymi nie warto się zamęczać i zjadać na sile. Nie służy to ani zdrowiu, ani nam.

Wiele produktów i potraw trafia oczywiście do zamrażalnika. Jednak część świątecznych pozostałości zwyczajnie nie nadaje się do mrożenia, schnie albo traci na walorach smakowych, gdy długo leży w lodówce.

Mamy dla Was proste sposoby na poświąteczne „zero waste”:

Zamrażanie

Mrożenie - Święta co roku generują ogromną ilość jedzenia, którego często nie jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco.

Mrozić możemy prawie wszystko.

Większość z nas mrozi potrawy. Najwięcej ostrożności trzeba jednak zachować wobec potraw tłustych, które źle znoszą zamrażanie. Tłuszcz może bowiem doprowadzić do zepsucia jedzenia.

Wekowanie

Wekowanie - kolejna cudowna metoda, która pozwoli nam na dłuższe przechowywanie. Tu znakomicie dadzą sobie rade zupy oraz sosy czy gulasze. Dobrze, by do wyparzonego słoika nalać jeszcze ciepłą, a nawet gorącą zupę.

Zupy pasteryzowane w słoikach nadają się do zjedzenia nawet kilka tygodni po wekowaniu.

Najlepiej przechowywać je w lodówce lub w innym chłodnym miejscu. Wówczas będą przydatne do spożycia nieco dłużej. Wysoka temperatura, np. 35-40 st. Celsjusza, nie sprzyja utrzymaniu świeżości.

Dzielenie się

Dzielenie się - jadłodzielnia, foodsharing, czyli wspólna lodówka, by dzielić się jedzeniem to znakomity pomysł nie tylko, aby nie marnować jedzenia, ale także pomoc innym.

Są to wystawione w różnych punktach miasta wspólne lodówki, do których osoby chcące się podzielić posiłkami wkładają jedzenie, którego mają za dużo. Punkty jadłodzielni działają w już w wielu polskich miastach.

Idea jadłodzielni jest prosta. W lodówkach można zostawić jedzenie (oczywiście w dobrym stanie i opisane) i podzielić się nim z każdym, kto jest w potrzebie lub po prostu ma na nie ochotę. Zabronione jest zostawianie alkoholu. Na opakowaniu produktów powinna znajdować się informacja o dacie ważności lub dacie produkcji (w przypadku domowych konserw i posiłków). Żywność może być przeterminowana, ale nie może być zepsuta lub posiadać uszkodzonego opakowania. O porządek i czystość w takich punktach dbają sami użytkownicy.

Jakich produktów nie należy umieszczać w lodówce?

  • Surowego mięsa
  • Surowych jaj oraz produktów na ich bazie (placków z kremem, śmietaną, domowych majonezów)
  • Produktów już napoczętych np. otwartych puszek, słoików
  • Produktów z oznakami popsucia np. nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nagniecione
  • Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.

Jakie produkty można zostawić w lodówce?

  • Takie, które sami chcielibyśmy zjeść
  • Starannie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach
  • Wyroby własne (ciasto, zupa) starannie i szczelnie zapakowane z naklejonym opisem oraz datą przygotowania i okresem ważności.

Gdzie w Krakowie są lodówki - jadłodzielnie?

W Krakowie takie lodówki - jadłodzielnie znajdują się w czterech lokalizacjach:

  • ul. Praskiej 52,
  • ul. Sas – Zubrzyckiego 10,
  • ul. Sudolskiej 7a,
  • na os. Szkolnym 20.

Dzięki idei foodsharingu, nie marnujemy żywności, ale dzielimy się jedzeniem!

100 najlepszych potraw na świecie - jest ranking!

emisja bez ograniczeń wiekowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski