MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na festiwalu było smacznie i kolorowo

ALG
Szef kuchni Patryk Kotarba przygotowuje się do przyrządzenia gęsi.
Szef kuchni Patryk Kotarba przygotowuje się do przyrządzenia gęsi. Fot: Aleksander Gąciarz
Wydarzenie. Miechowskie wydanie Małopolskiego Festiwalu Smaku przypadło na jeden z najbardziej upalnych dni trwającego lata. Ale nie zniechęciło to ani uczestników ani licznie przybyłych mieszkańców.

Potraw zgłoszonych do konkursu było blisko 20. Oceniało je kilkunastoosobowe jury, które pilnie zwracało uwagę na to, czy dania na pewno wykonano z tradycyjnych produktów.

Grand Prix miechowskiego półfinału otrzymali właściciele Pasieki Kordecki i Wnukowie z Kaliny Wielkiej. Pasieka została nagrodzona za orzechy włoskie w miodzie akacjowym, przysmak, którego tradycje sięgają połowy ubiegłego wieku. - Ponieważ po wojnie ciężko było o słodycze, mój pradziadek Stanisław Kordecki częstował orzechami w miodzie swoje dzieci i wnuki - zdradza Jakub Bełtowicz, prawnuk Stanisława Kordeckiego i pszczelarz w czwartym pokoleniu.

Drugie miejsce otrzymało miechowskie PSS Społem za chleb praski, trzecie Andrzej Pietrzyk ze Swojczan za kiszoną kapustę.
Swoje nagrody przyznawała również publiczność. W kategorii "eko produkt" najwięcej głosów otrzymała szarlotka Agnieszki Król z Zagrody Edukacyjnej Pszczółki z Niezwojowic. Wśród "tradycyjnych specjałów" nagroda przypadła Andrzejowi Pietrzykowi i jego kapuście. W kategorii "smakołyki z legendą" najlepszy okazał się chleb praski, a kategorię "Jak u mamy" wygrały gospodynie z Zarogowa za pulpety wegetariańskie i napój z mięty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski