Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Musujące jabłko

Grzegorz Tabasz
Z bąbelkami mamy wina musujące i szampany. Oraz najnowszy wynalazek: jabłuszka. Mają przyjemnie musować w ustach podczas jedzenia.

Nowe owoce nie są wynikiem genetycznych manipulacji, lecz sprawą przypadku. Jeden ze szwajcarskich sadowników wypatrzył brzydko wyglądające jabłuszka. Z zawodowej ciekawości ugryzł drobny kęs i zamarł ze zdziwienia.

Owoce okazały się szalenie ciekawą z gastronomicznego punktu widzenia zwyczajną krzyżówką dwóch uprawianych w Europie odmian jabłoni.

Po dekadzie prac musujące niczym napój gazowany przysmaki w przyszłym roku mają pojawić się na rynku. O ile wiem, bąbelki we wszystkich napojach to dwutlenek węgla. Gaz może być sztucznie dodawany lub powstaje w wyniku naturalnej fermentacji cukrów.

Ubocznym, a czasem głównym produktem tegoż procesu jest również alkohol. Jeśli musujące właściwości nowej odmiany jabłek zawdzięczamy fermentacji, to owoce zawierają procenty. Teraz proszę uruchomić wyobraźnię: drogówka, alkomat. I rozpaczliwe tłumaczenie: „Panie władzo, przysięgam! To było tylko jedno jabłuszko!”.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski