FLESZ - Zbliża się lipcowa fala upałów
Nie licząc bardzo mrocznej historii pięknej rośliny. Tojad zapracował sobie na miano najbardziej trującej rośliny Europy. Każda część przesycona jest potężną dawką akonityny, trucizny odpornej na gotowanie czy suszenie. Wyjątkowo zabójcza dla człowieka i innych ssaków. Pomylony selerem czy pietruszką tojad (mają podobny smak), morduje człowieka powoli, boleśnie i przy zachowanej do niechybnego końca świadomości. Od wieków stosowano zielsko do tępienia wilków i lisów, tudzież rozwiazywania napiętych stosunków rodzinnych. W uznaniu zasług lud nadał mu wiele mówiące przezwisko mordownika. Zresztą współczesna nazwa botaniczna tojad, też nie pozostawia najmniejszych wątpliwości.
Ze zdziwieniem przeczytałem, iż niegdyś roślinkę stosowano do miejscowych znieczuleń i leczenia rwy kulszowej. Kuracja bardziej przypominała współczesne sporty ekstremalne niż medyczną terapię. Skutek był bowiem trudny do przewidzenia i dostarczał medykom sporej dawki adrenaliny. Przeżyje pacjent czy też nie? Kiedy syciłem oczy trującą pięknością, tuż obok stanął samochód. Kierowca z nadzieją w głosie zapytał, czy grzyby rosną. Wyjaśniłem, że nie wiem, gdyż podziwiam zabójczo piękną i trującą roślinę zwaną tojadem. Spojrzał na mnie dziwnie i czym prędzej odjechał. Masz ci los!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?