- To pierwsza wizyta tak licznej delegacji w 90-letniej historii tej prestiżowej organizacji - tłumaczy Maciej Dobrzyniecki, szef Polskiej Akademii Gastronomicznej.
Wizyta ma spowodować, że krakowskie restauracje w końcu dostaną gwiazdki w uznanym na świecie Przewodniku Michelin (teraz ma ją tylko jedna w Polsce - warszawska Amaro). - W Hiszpanii turystyka kulinarna przynosi 15 mld euro przychodu rocznie.
Marzymy, abyśmy w Polsce notowali choć część tej kwoty - nie kryje Dobrzański, dodając, że inspiracją do kulinarnych podróży jest właśnie Michelin.
Mistrzom kuchni najbardziej smakował chłodnik z buraka czerwonego i kiełbasa lisiecka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?