MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Mistrzowie zakochali się w chłodniku i kiełbasie

(PD)
Gastronomia. Przez trzy dni Kraków gościł mistrzów gotowania z 60 krajów świata, skupionych w Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.

- To pierwsza wizyta tak licznej delegacji w 90-letniej historii tej prestiżowej organizacji - tłumaczy Maciej Dobrzyniecki, szef Polskiej Akademii Gastronomicznej.

Wizyta ma spowodować, że krakowskie restauracje w końcu dostaną gwiazdki w uznanym na świecie Przewodniku Michelin (teraz ma ją tylko jedna w Polsce - warszawska Amaro). - W Hiszpanii turystyka kulinarna przynosi 15 mld euro przychodu rocznie.

Marzymy, abyśmy w Polsce notowali choć część tej kwoty - nie kryje Dobrzański, dodając, że inspiracją do kulinarnych podróży jest właśnie Michelin.

Mistrzom kuchni najbardziej smakował chłodnik z buraka czerwonego i kiełbasa lisiecka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski