Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Miechów. Upoluj szaraka, zbierz kosz grzybów i... gotuj

(WOJ)
Na suto zastawionych stołach każdy znalazł coś dla siebie
Na suto zastawionych stołach każdy znalazł coś dla siebie Fot. Zbigniew Wojtiuk
Fundacja „Uskrzydleni wiekiem” zorganizowała warsztaty kulinarne, promujące lokalne przysmaki. Można było zjeść „Żurek Bukowiaczek”, klasztorny kiszony „Piernik Gryfitów”, czy napić się zakonnego „Nektaru Zarogowianek”.

Warsztaty, zorganizowane w siedzibie Polskiego Stowarzyszenia na rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym, zainteresowały wiele osób. Przysmaków kosztowali m. in. wicewojewoda Wojciech Szczepanik i burmistrz Dariusz Marczewski. Obu panom smakowało wszystko bez wyjątku, ale chyba najbardziej zakonny nektar z dodatkiem listków świeżej mięty.

Przy każdym ze specjałów znajdował się przepis, jak go przyrządzić. Na przykład do staropolskiego Żurku Bukowiaczka potrzebne jest żeberko z wieprza i upolowany szarak, a do zawijańca Jaksy z Bukowskiej Woli koszyk grzybów otrzepanych z piasku i okrawanych kozikiem korzonków…

Grzybów w okolicznych lasach ponoć w bród, tylko że na razie spoczywają pod wczesnym śniegiem. - Warsztaty pomogły nam przygotować gospodynie z Bukowskiej Woli, Strzeżowa i Zarogowa. Jesteśmy też wdzięczni dyrektorowi Stanisławowi Ryłko za udostępnienie nam pomieszczeń - dziękowała Wiesława Płonka z Fundacji „Uskrzydleni wiekiem”.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski