– Skawina jest ważnym miastem w__Małopolsce, która maogromny potencjał ima się czym pochwalić wróżnych obszarach życia. Nasze województwo jest niezwykle bogate wkulinaria. Wyróżnia się ponad dwustoma zarejestrowanymi i____chronionymi produktami – podkreślał Jacek Krupa, marszałek Małopolski. Dodał, że pogoda nie popsuła imprezy, bo sporo osób przyszło na Rynek, by wziąć udział w „Małopolskim Festiwalu Smaku”. Marszałek zapowiedział kolejny taki festiwal w Skawinie.
– Zorganizowaliśmy go winnej niż doniedawna formie. Odeszliśmy oddrewnianych budek, które zastąpiły namiotowe stoiska wPRL-owskim stylu. To takie małe mrugnięcie okiem dodawnych czasów, stąd humorystyczna nazwa „smak kontrolowany”, nawiązująca dorozmów kontrolowanych wczasach PRL. Także ztamtej epoki pochodzi kultowy film „Rejs”, który został wyświetlony w____ramach plenerowego kina – mówi Gabriela Prokocka-Kazek, dyrektorka Departamentu Marki Małopolska w Urzędzie Marszałkowskim w Krakowie. To 13. odsłona Festiwalu Smaku w Małopolsce. – Wciąż staramy się go uatrakcyjnić, by promować Małopolskę. Teraz poszerzyliśmy go o____strefę rozrywki, między innymi dla dzieci – dodaje dyrektorka.
Na skawińskim Rynku ludzie wypoczywali na leżakach, dla dzieci były różne warsztaty, m.in. przyrządzania kanapek. Szynka, kabanos, salami, majonez, pomidor i ogórek – takie produkty wykorzystał do kanapki 11-letni Piotr Mlostek. Jego rówieśnik Przemysław Ostrogórski dodał jeszcze sałaty – zieloną i czerwoną oraz orzechy. – Wdomu też robimy kanapki iwszyscy chętnie je jedzą – mówią z przekonaniem obaj chłopcy. Przyrządza je także 9-letnia Emilia Massalska. – Zawsze są pyszne – zapewnia jej mama Agnieszka Massalska.
Na scenie prezentowali się miłośnicy muzyki. Jedni zgadywali melodie, a inni śpiewali piosenki. 17-letni Dominik Rosek utwór Krzysztofa Krawczyka „Bo jesteś ty…” dedykował swojej dziewczynie Żanecie Wicher, która namówiła go do wyjścia na scenę. –Nie miałem tremy. To chyba odwaga odziedziczona po__moim tacie – powiedział nam Dominik.
Na płycie Rynku królowało 19 stoisk z produktami z całej małopolski. Były wędliny, miody, lody, pierogi, wody mineralne, przetwory owocowe, soki. – Największym zainteresowaniem cieszyła się kiełbasa krakowska, ale inne wędliny – szynka i__boczek –__ niewiele jej ustępowały – mówi Andrzej Mądry z zakładu masarskiego w Nowej Wsi Szlacheckiej. Właśnie ta firma za kiełbasę krakowską została laureatką konkursu potraw, a pan Andrzej z żoną pojadą na weekend do Hotelu Bukowina.
Komisji oceniającej przewodniczył Adam Chrząstowski, ambasador festiwalu i m.in. główny konsultant kulinarny polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej. Wszystkich producentów nazwał artystami kulinarnej sztuki.
Sam ciekawie opisywał smaki wyróżnionych potraw. _– Świeży, mocny, naturalny, przejrzysty _– tak opowiadał o miodzie z Niepołomickiego Bartnika w Drwini. Miód wraz z piwem produkowanym w Krakowie w browarze TWIGG, zostały wyróżnione w konkursie. Publiczność z kolei przyznała wyróżnienie firmie „Sekret Smaku” za oscypka faszerowanego kapustą charsznicką i żurawiną.
„Małopolski Festiwal Smaku. Smak Kontrolowany” w sobotę będzie gościł w Chrzanowie, 17 września w Tarnowie, 24 września w Krakowie a 1 października w Nowym Targu.
WIDEO: Co Ty wiesz o Krakowie - odcinek 18
Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto
Follow https://twitter.com/dziennipolskiDołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?