Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makaron ze świerszczy

Grzegorz Tabasz
Francuska kuchnia długo zajmowała czołowe miejsca w światowych rankingach. Wspaniałe sery, wina. Po prostu wyznacznik wykwintnego smaku. Wszystko dobre ma swój kres.

Francuzi promują makaron ze świerszczy i szarańczy. Finalny produkt brązowej barwy jest lekkostrawny, dietetyczny i zawiera sporo cennych minerałów. Zalecany dla osób cierpiących na niedobór magnezu i żelaza, tudzież spędzających wiele czasu w siłowniach. Owadzie proteiny wspomagają budowę tkanki mięśniowej. Być może to tylko autoreklama, ale wytwórca przysmaku twierdzi, iż nie może opędzić się od zainteresowanych.

W kwestii samego smaku mielonych owadów panuje dziwna cisza, prócz zwięzłej informacji o dodawaniu prawdziwków w celu jego wzbogacenia. Oto kuchenna rewolucja w prawdziwie francuskim stylu! Pozytywnym aspektem może być ostateczne zlikwidowanie plagi szarańczy, która pustoszy Afrykę.

Robactwo zostanie pożarte przez zblazowanych Europejczyków. Z drugiej strony, żal mi ancien regime’u, jeśli nawet ostał się jeno w kuchni. Nie wiem, ale na widok talerza pełnego pożywnego makaronu z szarańczy, słowo „smacznego” nie przejdzie mi przez gardło.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski