Wiosenna sałatka z **pstrągiem i **rzodkiewką
Składniki:
600g wędzonego pstrąga
1 sałata rzymska
pęczek rzodkiewki
ogórek
100g kiełków soi
cytryna
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki sezamu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Rzodkiewkę pokrój w plasterki, ogórka w kostkę, kiełki pozostaw w całości. Pstrąga podziel na małe kawałeczki. W misce wszystko wymieszaj. Nakładaj sałatkę do „łódeczek” z liści sałaty. Podawaj polane sosem (oliwa&cytryna) z dodatkiem sezamu, świeżego pieprzu i soli.
Spring rollsy
Składniki:
10 arkuszy papieru ryżowego
2 marchewki
szczypiorek
pietruszka
pęczek rzodkiewek
6 plastrów szynki gotowanej
6 kabanosów
4 jajka gotowane na twardo
kilka liści sałaty masłowej
kiełki słonecznika
rzeżucha
czerwona cebula
10 ugotowanych zielonych szparagów
Przygotowanie:
Papier ryżowy namocz w wodzie, na środku każdego arkusza umieść wybrane przez siebie warzywa i wędliny, zawiń szczelnie, zwiąż szczypiorkiem!
Podawaj od razu.
Sałatka bardzo kolorowa
Składniki:
4 jajka
6 ogórków gruntowych
2 pęczki rzodkiewek
2 pęczki szczypiorku
cebulka dymka
główka sałaty masłowej
200 g szpinaku
6 łyżek jogurtu naturalnego
6 łyżek gęstej śmietany
sok z cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo. Ogórka pokrój w plasterki. Sałatę i szpinak pokrój w drobniutkie paseczki, a rzodkiewkę w kostkę.
Cebulkę i szczypiorek posiekaj. Jajka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jogurt wymieszaj ze śmietaną, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W dużej misce wymieszaj wszystkie warzywa i jajka, polej sosem i wymieszaj raz jeszcze.
Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?